Учени установиха защо е вредно да се пият горещи напитки

1273
Учени установиха защо е вредно да се пият горещи напитки
Снимка: iStock

Пиенето на горещи напитки е популярна практика в различни култури от векове. Топлината и успокояващият ефект от отпиването на пареща чаша чай, кафе или други горещи напитки несъмнено са приятни. Важно е обаче да се отбележи, че консумацията на прекалено горещи напитки може да породи определени рискове и потенциални вреди за здравето ни. Ето някои причини, поради които то се счита за вредно:

Изгаряния и опарвания

Горещите напитки, особено когато се консумират при много високи температури, могат да причинят изгаряния и опарвания в устата, гърлото и храносмилателната система. Чувствителните тъкани в тези области са особено уязвими към увреждане от силна топлина. Тежките изгаряния могат да доведат до болка, мехури, затруднено преглъщане и дълготрайни усложнения.

Повишен риск от рак

Изследванията показват, че редовното пиене на горещи напитки, като чай, кафе или мате, при изключително високи температури (над 65-70 градуса по Целзий) може да бъде свързано с повишен риск от рак на хранопровода. Продължителното излагане на хранопровода на горещи течности може да причини клетъчно увреждане и възпаление, което потенциално да доведе до развитие на ракови клетки.

Храносмилателни проблеми

Въвеждането на много горещи течности в храносмилателната система може да раздразни лигавицата на стомаха и да наруши нормалното храносмилане. Това може да доведе до симптоми като киселинен рефлукс, киселини в стомаха и дискомфорт. Пиенето на прекалено горещи напитки може също така да увеличи риска от развитие на язви или да влоши съществуващи стомашно-чревни заболявания.

Топ 5 на най-вкусните горещи напитки

Увреждане на зъбите и венците

Отпиването на горещи напитки може постепенно да отслаби и разруши зъбния емайл поради комбинацията от висока температура и киселинност в някои напитки. С течение на времето това може да доведе до чувствителност на зъбите, кариеси и разваляне на зъбите. Освен това топлината може да причини изгаряния или увреждане на венците, което може да доведе до заболяване на венците.

Дехидратация

Парадоксално, но пиенето на горещи напитки може да допринесе за дехидратация. Диуретичният ефект на вещества като кофеина и самата топлина могат да увеличат производството на урина и загубата на течности от организма. Макар че умерената консумация може да не окаже значително влияние, разчитането единствено на горещи напитки за утоляване на жаждата, без да се консумира достатъчно вода, може да доведе до недостатъчна хидратация.

Важно е да се отбележи, че посочените по-горе вредни ефекти обикновено се свързват с редовната консумация на изключително горещи напитки. Наслаждането на топли напитки в рамките на умерен температурен диапазон обикновено е безопасно и може да осигури комфорт. Въпреки това е препоръчително да оставите горещите напитки да се охладят леко, преди да ги консумирате, за да сведете до минимум риска от изгаряне и потенциални вреди за здравето. Както при всеки хранителен навик, умереността и съобразяването с индивидуалната чувствителност са ключови за поддържането на здравословен баланс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com