Универсален ли е езикът на тялото?

2495
Универсален ли е езикът на тялото?
Снимка: iStock

Вълна. Вдигнат палец. Среден пръст. Може да си мислите, че знаете какво означават тези често срещани жестове… но какво се случва, когато помахате на своя приятелка от другата страна на улицата и тя се обърне, за да тръгне в другата посока? Отговорът дава Britannica.

Има причина за тази реакция и не е защото приятелят ви е уморен от вашата компания. Докато повечето американци тълкуват махането като приятелски поздрав или сбогом, същото движение е също толкова вероятно да предаде думата „не“ в части от Европа и Латинска Америка. Същият дисонанс важи и за други сигнали: обозначаването на числото две или знак за мир чрез вдигане на два пръста с длан, обърната навътре, е безобидно в по-голямата част от света, но това е вулгарен жест в Обединеното кралство и Австралия. Свиването на показалеца към тялото ви може да призове някого в другия край на стаята в САЩ, но е начин да кажете „сбогом“ в Италия.

5 тайни послания, които тялото ни изпраща

Често езикът на тялото ни говори повече от самите нас. Ако има кой да го разчете правилно, сме като отворена книга. Това са 5 неща, кои...

Разглеждайки тези разлики, може да изглежда доста очевидно, че езикът на тялото не е универсален. Но защо?

Най-общото разбиране на темата свързва езика на тялото с говоримия език. Жестовете със специфични значения, макар и разговорно наричани „език на тялото“, принадлежат към полето на кинезиката, област на изследване, която разграничава тези движения от по-инстинктивните действия, като усмивка, когато сме щастливи, или гледане настрани, когато сме смутени. Разработена от американския антрополог Рей Бърдуистел през 50-те години на миналия век, кинезиката използва градивните елементи на лингвистиката, за да разбере как жестовете генерират значение. Тъй като звуковите единици, които формират изговорените думи, се наричат ​​фонеми, единиците за движение, които формират кинетични жестове, се наричат ​​кинеми – и тъй като една и съща фонема може да предава различно значение на различните езици, една и съща кинема може също да предава различни значения в различни култури. или контексти. Например кинеме с вдигнат нагоре палец означава добре свършена работа (или желание за пътуване на стоп в Северна Америка, но означава нещо изключително грубо в Австралия, когато се движи нагоре-надолу. И смесените послания не спират дотук. В Германия същото кинеме с вдигнат палец представлява числото едно, но в Япония вместо това означава „пет“.

Има обаче още едно усложнение при разбирането на невербалната комуникация. Въпреки че езикът на тялото не е универсален, емоциите зад него може да са. В проучване, проведено от американския изследовател Пол Екман, на участници от Запада, островни африкански общности и Нова Гвинея беше показана колекция от повече от 10 000 портрета, илюстриращи различни изражения на лицето (намръщен мъж със сбръчкани вежди показва гняв; същият намръщен човек с наведени очи показва тъга). Когато 90 процента от участниците, независимо от културния произход, идентифицират едни и същи емоции в снимките, Екман заключава, че има поне седем универсални изражения на лицето: гняв, отвращение, страх, изненада, щастие, тъга и презрение.

Така че докато махането или вдигането на палец може да не се преведе при следващото ви пътуване в чужбина, истинският израз на емоция вероятно ще го направи.

Ето какво казва начинът на сядане за нас

Психолозите, които се занимават с изучаването на езика на тялото, твърдят, че позицията на сядане говори много за нас – показва к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Гордън Рамзи открива най-високия ресторант в Лондон

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com