В кои държави именият ден е по-важен от рождения?

14636
В кои държави именият ден е по-важен от рождения?
Снимка: iStock

Като балкански народ българите не пропускаме повод за празнуване, но сред всички лични празници особено значими у нас са рожденият и именният ден. Има страни, в които именият ден е по-важен от рождения и се отбелязва по-пищно. Каква е историята на двата празника и кои са държавите, отдали повече значимост на името, отколкото на деня, в който носещия го се е появил на бял свят?

Как се заражда традицията да се празнуват рожден и имен ден?

Първите тържества, организирани за рожден ден, ни връщат много назад в миналото – до Древен Египет и фараоните. Те обаче празнували като свой рожден ден не деня на появата си на белия свят, е деня на коронацията, символизиращ раждането на фараона като „бог“. Гърците заимствали от египтяните повода за празника и пищните тържества, но добавили свещи върху приготвяните сладкиши с форма на луна, посветени на богинята Артемида.

Имен ден днес, пълен списък на именниците през 2023

Идеята на свещите е да светел сладкишът като истинска луна. Тази традиция – да се поставят свещички – продължава и днес, като е пренесена върху тортите за рожден ден. Най-празнуваният и популярен рожден ден по света е този на Спасителя – Коледа.

Според историческите сведения първи римляните започнали масово да организират тържества и да честват рождените си дни, но това се отнасяло само за господата. Дамите усещат какво е да празнуваш своя рожден ден едва след 12 век.

През средновековието благородниците започнали да празнуват истинските си рождени дни – тоест деня, в който са се появили на бял свят, докато селяните не отбелязвали рождения ден, а т.нар. „Ден на светеца“, на когото са кръстени – тоест своя имен ден с особена празничност. Така и до днес в някои части на света, в някои държави продължава именният ден е по-важен от рождения.

Модерният рожден ден или празникът, който е близо до този, който отбелязваме днес, се заражда в Германия чак през 18 век. Именно в Германия се ражда традицията да се приготвя торта за рождения ден и да се украсява със свещички, чиито брой зависи от годините на празнуващия, като особено внимание се обръща на детските рождени дни. Тук се заражда и традицията за духане на свещичките.

Постепенно личният празник става популярен в много страни по света, но всяка култура има своите собствени традиции – едни отбелязват особено пищно и значимо навършването на 15 години, други – 20-тата година, когато детето се превръща в зрял възрастен, а трети отдават повече значение на именния ден, който е по-важен от рождения за тях.

Кой има имен ден днес, 6 декември 2023 г.

Именият ден е по-важен от рождения – кои народи вярват в това?

Традицията за празнуване на имен ден датира от Средновековието, когато селяните започнали да отбелязват„Ден на светеца“, чието име носели, докато празнуването на рожден ден било запазено за благородниците. Това се отнасяло с особена сила за католическите страни. Именно те са държавите, в които именият ден е по-важен от рождения – стара и съхранена традиция. Именни дни празнуват гражданите на много страни по света, главно в Европа и Латинска Америка.

Именно там може да откриете страните, за които именният ден често се оказва по-важен и по-пищно отбелязван от рождения. В Полша например, поради старите католически традиции, оказващи значимо влияние на културата, бита и всички сфери на живота, именните дни се празнуват повече от рождените. Именните дни се свързват с празниците на светците и много поляци ги смятат за по-значими от рождените дни. Същото се отнася и за други страни от Европа като Гърция, в които католицизмът има своите дълбоки корени.

У нас празнуваме с еднаква важност и двата празника и отдаваме почти еднакво значение и на рождения си ден, и на именния. Важно е да има поводи за празници, които да споделяме заедно. Познавате ли някого, кръстен на светеца, чието име почитаме днес на Никулден? Не забравяйте да му честитите – именните дни са част от традициите ни и си струва да ги съхраним.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...