Великденски пости`2024 - върху какво се набляга седмица по седмица?

19449
Великденски пости`2024 - върху какво се набляга седмица по седмица?
Снимка: iStock/ Guliver

Великите пости са период на подготовка и покаяние преди Великден, който е главният празник в годината за православните християни. В продължение на 40 дни вярващите се отказват от материални, физически удоволствия и посвещават времето си на молитва, пост и духовно усъвършенстване.

През 2024 г. големият празник се пада на 5 май, а постите започват 40 дни преди него - на 18 март.

Първата седмица продължава от 18 до 24 март. Вярващите посещават църквата за изповед и молитви. Това е времето на началото на промените, пречистването и обръщането към Бога. Тогава се спазва най-строгият пост – тоест, не се яде нищо, което е от животински произход: месо, мляко, сирене, извара, масло, мас.

През втората седмица на Велики пости (25-31 март) ограниченията може да се облекчават при определени условия. Изключват се хранителни продукти от животински произход (това важи за целия период на постене), но по време на тежка физическа или умствена работа може да се допуснат облекчения.

Ограниченията, с възможност за облекчаване, важат и за третата седмица на Великите пости – от 1 до 7 април. В неделя на всенощното бдение се изнася Светият кръст, който остава на постамента за поклонение до петък. Затова четвъртата седмица (от 8 април до 14 април) се нарича още Кръстопоклонна. През тази седмица на вярващите се напомня, че половината път вече е изминат, духът им е укрепнал и връзката им с Господ става по-силна.

Великденски пости 2024 - какво се яде

От 15 до 21 април вярващите си спомнят историята на Мария Египетска, която успяла да изкупи греховете и пороците си чрез покаяние и дори да стане светица. В църквите се извършва литургията на Преждеосвещените дарове, както и причастяване на всички желаещи.

През шестата седмица, която се пада на 22-28 април, е обичайно да се припомнят събитията около смъртта на Лазар и последвалото му възкресение след пристигането на Иисус Христос в Йерусалим.

Последната седмица от Великия пост - Страстната седмица - е най-важната. Нарича се Страстна, понеже с термина „страсти“ тук се обозначават мъките и страданията на Иисус Христос след залавянето и по време на Разпятието. В периода от 29 април до 4 май трябва стриктно да се спазват ограниченията.

По това време вярващите се посвещават особено задълбочено на молитва, пост и размисъл върху значението на Христовите страдания за собственото им спасение. По време на Великите пости те се съсредоточават върху духовния живот: отделят време за молитва, изучаване на Светото писание и размисъл върху духовни въпроси. Мнозина посещават църква и участват в богослужения.

Православните християни спазват два вида пост: пълен или частичен. Обикновено се практикува, както споменахме, въздържание от месо, млечни продукти, животински масла и яйца. Също така е възможно да се намалят порциите храна или да се спазва пълен пост само в определени дни от седмицата, например в сряда и петък. Това се прави в знак на покаяние, себеотрицание и съсредоточаване върху духовния живот.

Великденски пости 2024 - кога се падат

Отказът от определени храни обаче не е самоцел в процеса на постене. Ако имате здравословни ограничения или начинът ви на живот включва стрес, са допустими компромиси и облекчения – но е желателно да се посъветвате и да поискате благословение за това от свещеника на вашата енорийска църква.

Главното е да изчистите ума и мислите си, да останете честни пред Бога и околните.

Когато е възможно, важно е да помагате на бедните и нуждаещите се и да не отказвате на тези, които молят за нещо. Мнозина дават милостиня или участват в различни благотворителни събития, за да помогнат и подкрепят своите съседи.

По време на Великия пост е подходящо да се избягват различни развлечения, като посещения на театри, кино, клубове и други събития, които отвличат вниманието от духовната практика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com