Вижте коя кръвна група е най-податлива към заболявания

40415
Вижте коя кръвна група е най-податлива към заболявания
Снимка: pixabay.com

Учени и лекари намират все по-голяма връзка между кръвната група и здравето ни, колко можем да се справим с различните заболявания и как те протичат при нас. Знаем, че има четири кръвни групи, които са резултат от еволюцията – A, B, AB и 0. Знаем също, че всички кръвни групи имат огромна разлика помежду си и е важно да знаем коя е нашата.

Още през далечната 1930 година австрийски лекар на име Карл Ландштайнер е открил, че има три кръвни групи – A, B и 0. Това откритие му донесло Нобелова награда за особени постижения в медицината. Няколко години по-късно е била открита и последната кръвна група – AB.

Обявиха от коя кръвна група е най-търсената плазма

Най-търсена е плазмата от кръвна група А, което потвърждава факта, че хора с тази кръвна група са застрашени да преболедуват по-тежко о...

Трябва да знаем, че антигените, обвивката около червените кръвни телца, които помагат на тялото да разпознае кои кръвни клетки са нашите, са това, което различава кръвните групи една от друга. В такъв смисъл, ако пациент от кръвна група B получи кръв от човек с кръвна група AB, антителата му ще отхвърлят чуждата кръвна група. Това обаче е опасно, защото има риск от съсирване на кръвта, което е животозастрашаващо състояние.

Има два основни вида антигени, които обгръщат кръвните клетки. Тези антигени наричаме A и B. Ако вашата кръвна група е AB, това означава, че тя има и от двата антигена. Ако обаче сте кръвна група 0, значи ви липсват и двата антигена, затова антителата на пациенти с кръвна група 0 могат да атакуват тези антигени, ако приемат кръвта, която има. Това е и причината хора с кръвна група  0 да приемат кръв само от същата кръвна група.

Кръвна група А е най-старата кръвна група, а всички други видове са създадени в резултат на еволюцията, която са била нужна на човек, за да оцелее, т.е. да може да се бори с някои болести. Тази еволюция можем да наречем „мутация“. Смята се, че преди 5 млн. години е възникнала кръвна група 0, а след това и всички останали.

Учените смятат, че именно тези мутирали кръвни групи са оцелели, защото са били най-устойчиви срещу заболяванията. След време се установило, че клетките, заразени с малария не се свързват с група B и 0. Това значи, че тези хора с били по-устойчиви на малария от лица, които били с първоизточника на всички кръвни групи – А.

Кои храни са подходящи за всяка кръвна група?

В последните години все по-често се говори за това, че има храни, подходящи за различните кръвни групи и такива, които е добре по-скоро...

Според някои лекари и учени това е една от теориите, които поставя кръвна група А в позиция на най-слабата кръвна група.



 

 

Хората от тази кръвна група прекаляват с алкохола

Чoвeшкaтa кръвнa групa влияe нa мнoгo фaктoри. Пo-cпeциaлнo, рaзвитиeтo нa aлкoхoлнaтa зaвиcимocт. Кaк? Cпoрeд прoучвaнe, прoвeдeнo cр...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com