Вредните навици, които РАЗРУШАВАТ мозъка

7417
Вредните навици, които РАЗРУШАВАТ мозъка
Снимка: iStock/Guliver

Защо трябва да се грижите за мозъка си?

Навикът е редовна практика, от която повечето от нас зависят. Често не осъзнаваме нито причината, нито последиците от нея. Някои всекидневни, на пръв поглед безобидни навици могат да бъдат толкова лоши, че да причинят трайно увреждане на мозъка.

Човешкият мозък е най-важният орган на нашето тяло и обикновено не ни минава мисълта, че мозъкът също се нуждае от упражнения или тренировки и хранене, за да функционира добре. По този начин формирането на добри навици и избягването на следните лоши навици ще предотврати увреждането на мозъка и ще го поддържа здрав.

Знаете ли, че котешкият мозък е много подобен на нашия? И още интересни факти

Какви са причините за увреждане на мозъка?

1. Пропускане на закуска:

Нашият мозък също се нуждае от подходящи хранителни вещества в подходящото време, за да функционира най-добре. Поради забързания начин на живот повечето от нас избягват или в крайна сметка пропускат закуската си, за да спестят малко време в ранните часове на деня. Това води до лошо снабдяване на мозъка с хранителни вещества. Той се нуждае от глюкоза, за да функционира. Лошото хранене може да има дългосрочни вредни ефекти върху мозъка като дегенерация на мозъчните клетки.

2. Преяждане:

Казва се, че „прекалено много от всичко е лошо“. Същото важи и за нашия мозък. Преяждането води до отлагане на холестеролни плаки и удебеляване на кръвоносните съдове, което води до намалено кръвоснабдяване на мозъчните клетки. Това може да причини сериозно увреждане на нормалното функциониране. Установено е, че преяждането причинява затлъстяване, което от своя страна влияе на самочувствието и може да доведе до депресия и други психологически проблеми.

3. Липса на сън:

Липсата на сън пречи на способността на мозъка да работи нормално. Тя води до когнитивни проблеми. Без достатъчно сън определени мозъчни клетки умират и тогава ви става по-трудно да запомните нещата от ежедневието си. Психологически проблеми могат да възникнат и поради лош сън или нарушения на съня. Затова се уверете, че получавате дневната си доза от 7 часа.

4. Прекаляване със захарта:

Съзнателно или не, всички ние консумираме захар с повечето храни и напитки. Известно е, че високата консумация на рафинирана захар унищожава способността на мозъка и тялото да усвояват протеини и хранителни вещества. Лошото хранене води до недохранване и мозъчни разстройства като лоша памет, нарушения в ученето, хиперактивност и депресия.

5. Пушенето:

Това е може би един от най-вредните навици, тъй като тютюнопушенето не само причинява белодробни или сърдечни заболявания, но също така води до свиване на множество клетки в мозъка и може да доведе до проблеми като деменция, Алцхаймер и дори смърт. Прекомерното пушене косвено причинява невро-възпаление, което може да причини автоимунно заболяване, наречено множествена склероза (МС).

6. Покриване на главата по време на сън:

Най-добрите витамини за здравето на мозъка

Въпреки че са необходими различни хранителни вещества за правилното функциониране на мозъка, има една жизненоважна група витамини, коят...

Спането с покрита глава води до повишаване на концентрацията на въглероден диоксид и допълнително намалява концентрацията на кислород в кръвта. Ако снабдяването с кислород е лошо, капацитетът за функциониране на мозъка намалява. Може да се почувствате задушени и лишени от сън, което води до умора и сънливост.

7. Работа, когато сте болни:

Често се разболяваме, когато сме преуморени. Ако и по време на болест ние продължим да работим, тогава ефикасността на мозъка непременно ще понесе драматичен удар. Това само ще увеличи стреса. Когато сме болни, мозъкът и тялото вече работят допълнително, за да се справят с инфекцията. Работата в ден по болест само ще увеличи тежестта. Затова си починете, отпуснете се, възстановете се.

8. Липса на социализация:

Общуването и говоренето, насърчават растежа и развитието на мозъка. Интелектуалните разговори укрепват мозъка и подобряват неговата работоспособност. Можете да увеличите креативността си, като се срещате с нови хора и създавате нови приятели. Общуването също е чудесен начин да изразите себе си свободно.

Как мозъкът решава, че може да контролира ситуацията

Нашето субективно чувство за контрол възниква от конкуренцията между два успоредни учебни процеса. Единият от тях ни поставя на мястото...

9. Не правите упражнения:

Упражненията ви правят по-гъвкави и увеличават мобилността. Без достатъчно упражнения мобилността и силата на движение на мозъка намаляват. Проучванията показват, че упражненията помагат да ни поддържат по-млади, като отделят хормони на щастието, наречени ендорфини. Не само мозъкът, но и упражненията укрепват сърцето и белите дробове.

Как мозъкът решава, че може да контролира ситуацията

10. Консумация на алкохол:

Колкото по-голям е процентът на алкохола, толкова по-голям е броят на клетките, които умират в мозъка. Алкохолът води до химичен дисбаланс, когато продължава по-дълго и в големи количества. Обемът на мозъка намалява поради хроничен прием на алкохол.

11. Излагане на замърсяване:

Умерената консумация на алкохол е достатъчна, за да доведе до структурни промени в мозъка

Употребата на алкохол е един от основните фактори за глобалното бреме на болестите и високите разходи за здравеопазване, а алкохолната ...

Мозъкът ни е изцяло зависим от кислорода. Колкото повече се излагате на вредни химикали или на замърсен и замърсен въздух, толкова по-малко кислород достига до него. Липсата на достатъчно кислород в тялото може да доведе до смърт на клетките в мозъка. Проучвания върху мишки, изложени на замърсен въздух в дългосрочен план, показват физическо увреждане на мозъка. Време е да излезете в парка и да дишате свеж въздух всеки ден.

12. Преждевременен стрес:

Стресът е част от живота на всеки. Определено количество стрес, свързан с работата или семейството, е неразделна част от живота. Стресът от завършване на работата навреме или спечелване на състезание е здравословен израз. Но когато стресът надхвърли способността ви да се справите, той пречи на нормалното функциониране на мозъка и ви кара да се чувствате депресирани, ядосани, раздразнителни и безсънни. Ако изпитвате една или повече от тези емоции твърде често, време е да потърсите помощ със съветник или да се отдалечите от неща, които причиняват стрес.

13. Липса на стимулиращи мисли:

Изследванията показват, че хората, които не мислят много или достатъчно често, имат свити мозъци. По този начин, за да се поддържа и разширява мозъкът, е много необходимо да се мисли за нещо мотивиращо. Мисленето, четенето и писането ще тренират и подобряват мозъка за по-добро функциониране и предотвратяват увреждането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com