Всички ги използваме, но тези 5 неща са заплаха за здравето ви

15484
Всички ги използваме, но тези 5 неща са заплаха за здравето ви
Снимка: iStock/Guliver

Има някои неща, които просто не трябва да присъстват във вашия дом. Това са предмети и не само, които могат да ви навлекат неприятности, да ви докарат главоболие и болести. Те са заплаха за здравето ви и е по-добре, ако не присъстват в дома ви. Ето кои са:

Гъба за миене на съдове – те са отлична среда за размножаване на бактерии, тъй като остават влажни и с тях миете различни повърхности на съдовете с остатъци от храна или следи от такава. Ето защо е важно да сменяте гъбата поне веднъж седмично, ако не и по-често.

Килим – успешно събират плах и всякакви дребни боклучета, които падат върху тях. Колкото и да ги чистите с прахосмукачка или метла, няма да успеете да извадите от тях цялата мръсотия и прах. Най-добре е просто да ги махнете от дома си. Ако пък някой има алергия към прах, килимът може да бъде дори опасен за здравето му. Може да предизвика кръвотечение от носа или проблем с дишането. Ако пък не желаете да махате килима от дома си, си купете специални препарати за почистване.

Мухъл – често срещан проблем, пред който са се изправяли мнозина. Мухълът може да възникне навсякъде, особено на места с повече влага като банята. Може да откриете наличие на мухъл и около прозорците, по дограмата или стената наоколо. Може да го намерите по тавана и стените. Мухълът причинява проблеми с дишането, може да увреди белите дробове и да ви навлече сериозни неприятности. Щом забележите първите петънца, вземете незабавни мерки и премахнете плесента от дома си.

Почистващи препарати – разбира се, че ви трябват различни препарати за почистване, с които да се грижите за чистотата на дома. Използвайте такива, които нямат толкова много химикали и са биосъобразни. Добре е в тях да няма амоняк или хлор. Четете етикетите преди да се сдобиете с продукт за почистване. Може да го замените с домашни средства като сода, оцет, лимон и други. Пазете препаратите далеч от домашни любимци и малки деца.

Уреди за отопление – разбира се, през зимата трябва да се отоплявате с нещо. Лятото пък мнозина ползват климатик, когато в стаята стане много горещо. Проблемът е свързан с това, че заради уредите, въздухът в помещенията става застоял. Трябва да проветрявате по-често, дори и зимата, за да може да дишате чист въздух. Така бактериите ще излизат навън, въздухът ще се сменя и ще дишате свежест. Липсата на кислород предизвиква главоболие, ето защо е важно да оставяте чистия въздух отвън да влиза в дома ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com