За какво да внимаваме при сушене на суджук в хладилник?

34238
За какво да внимаваме при сушене на суджук в хладилник?
Снимка: Министерство на земеделието

Суджукът, щедро полят с червено вино, е класическо мезе за декември и пищните трапези за светлите празници. Ако държите на качествения суджук, най-добре го пригответе сами.

Стара е традицията за сушене на суджуци в страната ни. Вероятно много от вас помнят неотдавнашните години, през които в селските дворчета се отглеждаха прасета и едър преживен добитък, от които дедите ни приготвяха суджуци за Коледа и за дългата зима. Приготвен от прясно месо, домашно и чисто, и ароматни подправки от гората или градината, без да се добавят консерванти и оцветители със съмнително въздействие върху здравето, домашният суджук е с вкус, който не може да бъде сравнен с този на продуктите в търговската мрежа, и с аромат, който ни връща в детството. Ако днес приготвяте суджуци в града и оставянето им да съхнат под стряхата на старата ви селска къща е заменено със сушене на суджук в хладилник или  фурна, трябва да знаете за какво да внимавате, за да получите мезе с вкус и качество, които си струват усилията и на които да се насладите.

Какво е суджук?

Още: По стара българска традиция: ето как се суши суджук

Често се бърка с луканката, но това са две различни мезета. Суджукът се приготвя от кълцано месо, което може да е свинско, говеждо или комбинация от двете, с добавени подправки, сред които ароматните кимион, черен пипер, сминдух, чубрица, както и важните захар и сол. Традиционната му форма наподобява подкова, а притискането му преди сушене гарантира изваждането на въздуха от червата, в които се пълни кълцаното месо с подправките за суджука.

Сушене на суджук в хладилник – какво трябва да знаете

Дедите ни оставяли суджука на проветриво и хладно място и го притискали и мачкали многократно в рамките на няколко дни, за да получат и съхранят формата му – подкова и да не допуснат да остане въздух, след което го висвали под стряхата, отново на проветриво място, за да се изсуши. Днес в градовете суджукът продължава да бъде сред най-често приготвяните домашни вкусотии заедно с туршията, но бидонът е заменен с буркани, а стряхата с хладилник и фурна.

За да се насладите на вкуса на суджука, който помните от детството си, важно е да внимавате при сушене на суджук в хладилник и да спазвате някои правила. Имайте предвид, че използването на хладилник е само част от процеса на сушене в повечето случаи и се нуждаете и от фурна или от специален уред за сушене. Предимството на всички тези методи за сушене, включващи хладилник, е свързано с факта, че времето и усилията се съкращават значително и 40-те дни, в които чакате суджукът да изсъхне под стряхата, остават в миналото. Ето какво друго е важно да знаете при сушене на суджук в хладилник:

Още: Как се получава задължителната бяла плесен по суджука?

  • Сушенето на суджука не се случва изцяло в хладилника. Престоява в уреда за около 12 часа, последвано от 3-4 часа пресой на стайна температура. След това сушенето продължава във фурна. Има специфични изисквания за нея обаче – необходима ви е решетка, върху която да ги сложите във фурната, а температурата трябва да достигне 75 градуса, но постепенно в рамките на 3 часа. Цялата процедура по приготвяне на суджуците по този начин приключва в хладно помещение след като се извадят от фурната и облеят със студена вода.
  • Ако системно приготвяте домашни суджуци, помислете за специална сушилня за целта, с чиято помощ този деликатес ще стане готов много бързо. Тук хладилникът е последното място, където попада суджукът, за разлика от предходния случай, при който суджукът първо се слага в хладилника. Първо суджуците се изсушават за от 2 до 4 часа от всяка страна според това каква температура зададете в специалната сушилня и след това се прибират в хладилника за 24 часа.
  • Хладилникът се оказва от значима полза при сушеше на суджук, ако температурата на въздуха е висока. Той позволява да приготвяте и сушите суджуци дори в топлото време.
  • Важно е да не бъркате хладилника с фризера. Не се опитвайте да сушите суджук във фризера.
  • При сушене на суджук в хладилник внимавайте какви други храни сте оставили в него. Едва ли ще се доволни, ако суджукът ви поеме от миризмата на рибата от долния рафт. Валидно е и обратното – не прибирайте в хладилника друга храна, след като извадите суджуците, за да не поеме тя миризмата на месо. Почистете щателно хладилника до премахване на миризмата, ако ще го използвате за съхранение на друга храна.
  • Не са без значение и градусите, на които следва да настроите хладилника при сушене на суджук в хладилник. Оптималната температура за сушене на деликатеса е 12-18 градуса. Следете  и влажността. Трудно ви е да направите всичко това в обикновен хладилник? Хитър трик е да използвате хладилна витрина за вино, тъй като не само има подходящ температурен режим - до +22С, но и вентилатор.
  • Ако имате съмнения, потърсете човек в опит, който да отговори на всички ваши въпроси, за да не съсипете месото, труда си и да не получите суджук, който далеч не е наслада за сетивата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com