За любителите на кафето - видове и начин на приготвяне

5728
За любителите на кафето - видове и начин на приготвяне
Снимка: iStock

Днес видовете кафе присъстват в голям асортимент -  капучино, мокачино (италиански caffè mocha), лате, американо, еспресо и много други.

Експресо

Да започнем с основната напитка, която е основа за други - с еспресо (което на италиански означава "бързо"). Обемът на напитката е не повече от 60 ml. Идеалната чаша еспресо е: тъмнокафявата основа е „сърцето“, средният слой е „тялото“, той е по-тъмен на цвят, а светлокафявата пяна е „cremá“, което придава на напитката карамелено-ядков цвят и сладост.

Любителите на кафето обикновено поръчват така нареченото „двойно еспресо“ за себе си, защото според тях това кафе може да ги събуди, развесели и да ги зареди с много настроение.

Между другото, трябва да се насладите на еспресо веднага след приготвянето му, защото то „живее“ за кратко време - само няколко секунди.

Ристрето

Ристрето означава „късо“ – вкусът му е по-богат и силен от този на еспресото. Това кафе се хареса на тези, които предпочитат много силно кафе. За приготвянето му по класическата рецепта се взема 2 пъти по-малко вода.

Изглежда, че в такава порция количеството кофеин може да надхвърли всички допустими граници, но това не е така – в ристретото има по-малко кофеин, дори отколкото в еспресото. Това се обяснява много просто: при варенето кафеените масла са на първо място, а самият кофеин се отделя по-късно.

Преди да опитате кафето, бариста препоръчва да отпиете няколко глътки хладка вода - това ще прочисти вкусовите рецептори и ще ви помогне да усетите красотата му. Между другото, добавянето на захар се счита за лошо възпитание.

Кафе лунго

Лунго (дълго) лесно се бърка с двойно еспресо. Но все пак има разлика между тези видове кафе. Кафе Лунго използва същия брой зърна като еспресото, но се прави с два пъти повече вода.

Как се прави истинското ирландско кафе?

Кафе Doppio

Doppio (двойно) е двойно еспресо, което изисква двойно повече зърна и двойно вода.

Най-вече заради обема се бъркат лунго с doppio. Въпреки че лунгото има много по-малко кофеин и тези видове кафе също се различават по вкуса си.

По отношение на вкуса doppio не се различава много от класическото еспресо, но lungo може да има горчив и дори леко изгорял послевкус, тъй като голяма част от водата избива всички вкусове от малкото количество кафе.

Капучино

Още един вид кафе, което покори милиони хора. Какво е капучино? Рецептата за капучино някога е била измислена от монасите капуцини - това е същото еспресо, мляко и пяна.

Класическото капучино е еспресо, последвано от 50/50 пяна и мляко. За почитателите на пяната е разработено т. нар. „сухо” капучино с максимум пяна. Кафето е много леко.

Кафе с мляко - полезно или вредно е да се пие

Капучиното върви добре с тръстикова захар, ако обичате кафе без захар, тогава сладостта на напитката се компенсира от млякото и пяната. Капучиното е капризна напитка, затова е по-добре да не го оставяте за дълго време, а да го изпиете веднага, тъй като пяната ще спадне и ще загуби вкуса и външния си вид.

Капучино се приготвя и с различни добавки, което води до популярни и много вкусни напитки: канелено капучино, ванилово капучино, ледено капучино, карамелено капучино, амарето капучино (с ликьор) и много други.

Кафе американско

Тези, на които еспресото или ристретото са твърде силни, могат да опитат алтернативен вид черно кафе - американо. Често се нарича и дълго еспресо заради водата, която се добавя към еспресото.

Добре приготвеното американо не трябва да бъде нито много сладко, нито много горчиво или прегоряло.

Лате

Latte означава мляко на италиански, така че "caffe latte" е кафе с мляко, по-точно кафе напитка с голяма порция мляко и мека млечна пяна.

Тук всичко е много добре обмислено: горещото мляко прави вкуса на еспресото мек, а пяната не позволява на кафето да изстине и запазва аромата му вътре. Латето върви добре със сиропи от ванилия, карамел и бадеми.

Кое кафе е най-полезно и кое най-вредно

Лате Макиато

Лате макиато (на италиански: Latte macchiato - "оцветено мляко") - еспресо и разпенено мляко, но само процесът на готвене е малко по-различен.

Първо, горещо мляко се излива в чашата и след това през млечната пяна се добавя еспресо.

В резултат напитката придобива по-фин вкус. Можете да фиксирате този шедьовър с карамелен модел, поставен върху млечна капачка. Индийско орехче, канела или парченца шоколад също биха свършили работа.

Мокачино 

Когато шоколадът се изсипе в лате, напитката се превръща в мокачино. Процесът на приготвяне не е труден: еспресо, шоколад или какао, мляко и по желание бита сметана.

Основната тайна на този тип кафе е комбинацията от много горещо мляко и тъмен течен шоколад. Истинските гастрономи понякога добавят там сироп от мента, за да заглушат горчивината на шоколада и да освежат напитката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com