За трапезата на Сирни Заговезни – тези ястия са абсолютно задължителни

54202
За трапезата на Сирни Заговезни – тези ястия са абсолютно задължителни
Снимка: община Тетевен

Сирни Заговезни – християнски празник, който е подвижен, но винаги се отбелязва в неделя седмица след Месни Заговезни и точно 7 седмици преди Великден, е известен с обичаите и ритуалите си, които включват и богата обредна трапеза, свързана със заговяването на млечните продукти в навечерието на дългия пост, продължаващ чак до Великден – Великия пост.

Празникът е познат още като Сиропусна Неделя, Прошка, защото това е денят, в който цялото семейство се събира около масата, по-младите искат прошка за дела, грешки и нечисти помисли от по-възрастните, за да пречистят душата и сърцето си от лошото, да получат опрощение и да посрещнат Христовото Възкресение по-чисти и по-добри.  Празникът е свързан с богато разнообразие от ритуали и обредни ястия.

Ритуали за Сирни Заговезни

Още: Питка за Сирни Заговезни за 30 минути

Сред обичаите за празника наред с трапезата на Сирни Заговезни – обредна, богата, са и различни празнични ритуали:

  • кукерските игри за прогонване на болестите и злите сили,
  • прескачането на ритуални огньове, наречени сиреници, за които се вярва, че пазят дома и семейството от змии и бълхи, от лоши очи, зли сили и болести,
  • „хамкането“ – ритуал, при който по време на трапезата на Сирни Заговезни се завързва на червен конец и завърта над главите на семейството твърда бяла халва или яйце, което всички се опитват да хванат само с уста, без да използват ръцете си, а докоснат ли ги само дори с устните се, здрави ще са според поверието през цялата година,
  • гадаене каква ще е годината и предстои ли венчавка на младата мома в семейството по начина, по който гори конецът, след като бъде запален след края на хамкането, ,
  • хвърляне на запалени стрели от дрян, наречени чавги, в дома на избраницата на сърцето му от влюбения момък – последен ден за задевки е, преди да започнат строгите пости, през които са забранени не само месни и млечни продукти, но и народните веселия, обяснението в любов, венчавките, хората.
  • обичаи, свързани с пречистващата сила на огъня, наречени общо „Заговезнишки огън“, включващи обреди от типа на т.нар. майски прът като обичая Паликош, характерен за райони на Източна Тракия, внасяне на главня от обредния огън у дома, изпълнение на народни песни и хорà около огън, обичая оратник, който по своята същност напомня на обичая да се остави да гори бъдник на Бъдни вечер и др.

Някои от тези обичаи са характерни само за определени райони от страната и непознати в други, някои са съхранени през вековете и познати и днес, други – безвъзвратно загубени и само възрастните хора разказват спомените си за тях, но обредната трапеза е задължителен елемент от празника независимо за кое кътче от страната говорим. Тя заема ключово място и е пулса на празника, което не е случайно, като се има предвид, че празникът е Заговезни – заговява се – консумират се определени храни, които е забранено след това дълго да поставяме на масата. Кои са ястията, които задължително трябва да присъстват на трапезата на Сирни Заговезни?

Обредни ястия, които задължително трябва да приготвим за трапезата на Сирни Заговезни

Още: Туйкане, един от обичаите на Сирни заговезни: Ето какви други ритуали се изпълняват

Освен яйцата и бялата твърда халва, с които се изпълнява обичаят хамкане, на трапезата на Сирни Заговезни задължително присъстват сирене, мляко, кашкавал – млечните храни, които се заговяват и чиято консумация от този ден до Великден не се позволява.

За трапезата на Сирни Заговезни може да приготвите традиционната за страната ни баница с яйца и сирене, вкусно завещание от дедите ни, мляко с ориз – традиционен стар десерт, който със сигурност помним от детските си години, варено сладко жито с мед, орехи и плодове – подобно  на това, което приготвяте за Задушница, но по-богато на съставки, аромати и вкусове, печени ябълки, обредна пита със сирене и масло, която обикновено се правела с формата на змия, рибник или риба, приготвена на скара, печена, задушена, пържена – според предпочитанията на домакинята и близките ѝ, които ще се съберат около масата, като рибата напълно замества на трапезата месото, което е заговяно седмица по-рано – на Месни Заговезни.  

Щедро може да използвате маслото за приготвянето на ястията, тъй като през следващите 7 седмици консумацията му не се позволява. Може да приготвите и модерни ястия за празника като раздяки със сирене, крема сирене с подправки, оризов пудинг и др.

Започва Сирната седмица. Ето какво е позволено и какво е забранено

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Само 3 капки от това и разберете дали колбасите са качествени

5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет

Каква е разликата между червен и жълт лук

Защо никога не трябва да ядете череши на гладно?

Кога е най-доброто време за слънчеви бани и как да го направите правилно: 7 правила, които ще ви предпазят от изгаряния

До каква възраст израстват момчетата и момичетата?

Намислете си едно число от 1 до 15 и вижте късметчето си за ЮНИ 2024

Стихотворение за 26 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 май 2024

Таро хороскоп за 26 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com