„Задушаващи“ хора: 13 признака, че сте един от тях

3221
„Задушаващи“ хора: 13 признака, че сте един от тях
Снимка: iStock

„Задушаващ“ човек е този, чието общуване „задушава“ и отнема жизненост. В същото време самият той може дори да не подозира, че има такова влияние върху околните. Как можете да разберете, че се характеризирате с една или друга степен на „задух“? И какво ще помогне за промяна към по-добро? Нека да разгледаме този материал.

В нашия век на високи скорости и постоянна липса на време срещите и комуникацията стават особено ценни. Но защо при общуването с едни хора изпитвате радост и удовлетворение, а при среща с други настроението ви се влошава и се появява умора? Сякаш нямате достатъчно въздух и искате бързо да прекратите разговора, да избягате на улицата и да поемете дълбоко въздух! Такива хора могат да бъдат наречени „задушаващи“. Психолозите наричат ​​такива хора „емоционално незрели“.

 

„Задушаващите“ хора са хора, отношенията с които никога не са безгрижни. Общуването с тях често ни носи стрес и негативни емоции. Чувстваме се неоценени и неразбрани. Не чувстваме морална подкрепа.

Нека да видим по какви признаци можем да разпознаем такъв човек? Или може би сте „задушаващ“ за някого?

1. „Задушаващите хора“ се оплакват през цялото време. За всичко и всички

Винаги нещо им липсва. Роднините и приятелите обръщат малко внимание, не са оценени в работата, постоянно им липсват пари или някои неща.

2. Те винаги обвиняват другите за всичко.

Лошите са роднини, колеги, приятели, време, злощастни обстоятелства или време. Тези хора никога не признават вината си, дори и да е очевидна.

3. Имат нужда да бъдат в центъра на вниманието и да показват значимостта си.

Целият свят трябва да им принадлежи и да се съобразява с настроението им. И ако имат лошо, тогава е по-добре да не попадате пред очите им.

9 сигурни знака, че човекът пред вас е с много силен характер

4. Трябва да им принадлежите изцяло.

Те ще контролират всичко: вашето местоположение, къде и с кого прекарвате време и вашите действия. Те са много ревниви, ако не прекарвате свободното си време с тях.

5. Те могат да се грижат за вас, докато не се почувствате задушени.

Всеки опит за очертаване на лични граници ще се възприема като предателство.

6. Често завиждат и се сравняват с другите.

Светът е несправедлив към тях. Те смятат, че заслужават повече. Обсъждат и клюкарстват зад гърба си. В същото време те рядко изразяват мнението си в лицето на събеседника.

7. Обичат да критикуват и обезценяват труда и творчеството на другите.

Те често се подиграват на хората и изпитват удоволствие, ако с помощта на такива шеги успеят да унижат човек.

8. Те са в постоянна борба с другите

Вярват, че това ги калява и прави по-силни. Те са жертви на тази борба. Те стават постоянни участници в спорове и конфликти. В същото време те се смятат за много общителни и приятелски настроени. Те придобиват голям брой въображаеми приятели и познати.

9. Не приемат чужда помощ

В крайна сметка само те самите знаят как най-добре да действат. Те са уверени в собствената си правота и винаги знаят какво и как да направят на другите.

10. Те са страхотни манипулатори

Те обичат да настройват други хора един срещу друг и да създават кавги. Самите те, като правило, остават встрани.

11. Те ​​са емоционално нестабилни

Техните изблици на гняв могат внезапно да отстъпят място на любовта и грижата. Постоянно ще си мислите: „Как наистина се чувства този човек към мен?“

12. Те не се извиняват и не признават грешки.

„Задушаващите“ хора не слушат и не чуват събеседника си. 

13. Обичат да разкрасяват факти или просто да лъжат.

С повод или без повод. И често това се прави несъзнателно.

Ако откриете един или повече от тези признаци в себе си, значи сте направили първата и много важна стъпка. В края на краищата, не всеки може да признае „задуха“ на своята личност. Трябва да помним, че всички ние понякога сме негативни и ядосани, но това е временно и бързо преминаващо състояние. За „задушаващите хора това състояние е нормално и постоянно. Те изглежда обичат да обсъждат болести, проблеми и несправедливостите в живота.

Има правила, които ще ви попречат да станете „задушаващи“ за другите. Прилагайки ги, вие ще вдъхнете живот на общуването. Животът ви ще стане ярък и емоционално оцветен, а околните ще се радват да общуват с вас. Ето кои са тези правила: 

Спрете да търсите виновен и да си представяте себе си като жертва.

Поемете отговорност за собствения си живот. Работете върху самочувствието си. В същото време се научете да вземате решения не под влияние на емоции, стрес или непосредствени желания. Правете го по балансиран начин, сравнявайки всички плюсове и минуси. Изгубете надежда за внезапно разрешаване на проблема без вашите вътрешни усилия. Не избягвайте и не отлагайте решаването на важни проблеми.

Развийте своето ниво на емпатия

Слушайте и разбирайте какво казват другите. Умейте да оценявате и да се опитвате да прилагате опита на другите. Това не означава, че трябва да се доверите безусловно на всички. Първо, научете се да слушате, оценявате и опитвате; съчувствието ще дойде постепенно.

Бъдете гъвкави в отношенията си

Възрастните се различават от тийнейджърите в търсенето на компромиси. Само децата имат максималистични възгледи за живота. Психологически зрял човек осъзнава, че живее заобиколен от други хора, които имат свой житейски опит и възгледи за живота. Научете се да намирате решения и да изграждате взаимоотношения, така че да устройват всички. Важно е непреклонно и нежно да посочите позицията си. В спорове не влизайте лично и уважавайте мнението на събеседника си.

Бъдете искрени, вярвайте на другите хора

Не е толкова лесно да си искрен, дори със себе си, но в искреността има много сила.

Поддържайте „автономност“ на личното пространство

Не се запъвайте и не привличайте насила другите. Важно е да разберем, че ние избираме хората и те избират нас.

Знайте как да се грижите за нуждите на другите

Дайте своята любов и грижа. „Задушаващият“ човек се стреми да постигне всички ползи за себе си. Проблемите и трудностите на околните не го притесняват. Ако разпознавате себе си в това, по-често си давайте почивка от грижата за собствения си комфорт и обръщайте внимание на нуждите на близките си. Но това не означава, че трябва да дадете всичко от себе си в името на служенето на хората. Важно е да намерите баланс между грижата за себе си и помощта на другите.

Простете на себе си и на другите

Много е важно на този етап да разберете травмите си от детството. Повечето проблеми произтичат от отношенията с родителите. Много хора са склонни да ги обвиняват за всичките си настоящи проблеми. Или да носят чувство за вина към родителите си през годините.

Успешни начини да се справите с нарцистичния съпруг

Разберете, че хората са несъвършени и правят грешки. Трябва да простите на родителите си за грешките във възпитанието. Простете си за грешките, които сте извършили и спрете да се самосъжалявате и да се обвинявате. Помирете се с вътрешното си дете и го оставете да остане в миналото. Обърнете страницата на детството и започнете нов живот на възрастен човек. 

Станете най-добрият родител за себе си. Започнете да правите това, което уж е трябвало да направят за вас.

За да постигнете резултати, обърнете голямо внимание на всяка точка. Не можете да се фокусирате само върху едно нещо или да изберете нещо по-лесно. В крайна сметка приятната комуникация е комуникация между самодостатъчни хора, които не се нуждаят един от друг, проявяват грижа, уважават мнението и личните граници и дават своята любов и внимание. Просто общувате и се чувствате добре. Вие знаете много един за друг, разбирате се във всичко и това е удоволствие!

Е, ако срещнете трудности, докато работите върху себе си, не се страхувайте да се обърнете към професионалисти. В края на краищата повечето психолози правят точно това, което помага на хората да излязат от объркващи ситуации и „задушно“ общуване, да разберат себе си, да преодолеят комплексите и да придобият увереност. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com