Загуба на пари: 7 начина да намалите разходите за ХРАНА

1241
Загуба на пари: 7 начина да намалите разходите за ХРАНА
Снимка: iStock

Колкото и да е странно, според статистиката доста малък процент от хората се замислят за разходите си за храна. Ако обаче оптимизирате пазаруването и харченето за хранителни продукти, можете не само да спестите много, но и да подредите диетата си. Как да оптимизирате разходите си за храна, без да вредите на тялото си?

Ето 7 съвета, които ще помогнат. 

Морковите, зелето и цвеклото ще ви помогнат

Едни от най-евтините зеленчуци, които можете да намерите в супермаркета, са морковите, цвеклото и зелето. Въпреки ниската си цена тези зеленчуци са сред най-здравословните от всички. Освен това именно от тези продукти можете да приготвите много интересни ястия. Задушаване, пържене, варене, печене - както виждате, много различни възможности за готвене. Ако не обичате особено изброените зеленчуци, горещо ви препоръчваме да се опитате да промените отношението си към тях. Опитайте се да ги приготвяте по различни рецепти, да добавяте различни подправки и аромати. Сигурни сме, че някои комбинации от вкусове могат да ви изненадат приятно.

Не пазарувайте гладни

Психолозите отдавна са доказали, че ако отидете в магазина гладни, е по-вероятно да вземете много ненужни продукти, които по-късно просто ще изчезнат или ще останат без внимание. Закусете, преди да отидете в магазина - така няма да обръщате внимание на онези продукти, които не са ви необходими, и ще сложите в кошницата само нещата, които имате в списъка си.

Защо не можеш да спестяваш?

Купувайте цели храни

Мнозина подценяват значението на целите храни. Опитайте се да купите например цяло пиле. Така от няколко части можете да приготвите различни ястия или да замразите остатъците като заготовки за в бъдеще. Често цената на целите храни е по-ниска, но ползите от тях ще са много по-големи. Също така това ще бъде стимул да се научите да приготвяте нови и необичайни ястия, които след това може би ще станат едни от любимите ви.

Супи

Казват, че супата е едно от най-бюджетните и вкусни ястия. И това е вярно. Супите са много полезни за организма, а също така осигуряват необходимата енергия и витамини. Супите са универсално ястие. Можете да ги приготвите изцяло от различни съставки. Освен това супите могат не само да намалят разходите ви, но и да ви спестят време за готвене. Можете да замразите бульона и по-късно да вечеряте с любимото си ястие.

Позволете си приятни удоволствия

Всички ние понякога искаме да се поглезим с шоколадово блокче или любима вкусотия. Опитайте се да изчислите бюджета си, за да не се ограничавате в купуването на вкусотии. Помислете колко пари сте готови да похарчите, например на месец, за любимия си черен шоколад или вкусни десерти.

6 практични съвета за спестяване на пари за ремонт на малък апартамент

Избягвайте бутилираната вода

Вместо постоянно да купувате бутилки, опитайте да използвате филтър за вода. Това не само ще ви изкара от главата постоянния проблем с липсата на вода в къщата, но и ще бъде малко по-полезно за портфейла ви. Освен това закупуването на филтър е много по-екологичен вариант за консумиране на вода, отколкото изхвърлянето на куп празни пластмасови бутилки всеки ден.

Погрижете се за празните места

Ако се окаже, че сте купили твърде много зеленчуци, или ако в страната е започнал сезонът на ябълките, опитайте да консервирате и мариновате храни. Така няма да изхвърляте добри продукти, а заготовките ще ви помогнат бързо и вкусно да украсите трапезата си. Сега има много рецепти за мариноване и консервиране на този или онзи продукт - изберете кой от вариантите ви харесва най-много.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com