Замразете пижамата и още хитрини за по-лесно заспиване през горещините

1269
Замразете пижамата и още хитрини за по-лесно заспиване през горещините
Снимка: Pexels

Навън е топло и спалнята се превръща в сауна. С тези 10 съвета вие все пак ще спите добре.

1. Облекло: Не трябва да си лягате напълно необлечен. Защото тялото може да се охлади по време на сън или течението може да причини напрежение. Вместо това се препоръчва костюмче за спане от две части, състоящ се от риза и шорти. Подходящи материали са тънък памучен плат или коприна.

2. Хладък душ: Това всъщност е студен душ, което в началото звучи примамливо. Но точно това трябва да избягвате. Ръководителят на центъра за сънна медицина в Charité Berlin - Инго Фице, казва, че студената вода кара кръвоносните съдове да се свиват и топлината се натрупва в тялото. Хладкият душ е по-добър, защото отваря порите и позволява на излишната телесна топлина да избяга.

3. Леко хранене: Когато е топло, не трябва да пълните стомаха си с тежка храна вечер. Яденето на светлина улеснява заспиването. Прекалено много сол също трябва да се избягва. Примери за лека храна: зеленчукова супа или картофи с извара. Трябва също да се препоръчват пуйка, яйца и млечни продукти. Ендогенната аминокиселина типтофан насърчава заспиването.

Най-полезните пози за сън, всички трябва да спят така

4. Избягвайте сладкото, кофеина и алкохола: Дори и да е изкушаващо да изпиете капучино, студена кола, нещо сладко или дори една или друга алкохолна напитка в топла лятна вечер. Проблемът е, че тези стимуланти стимулират кръвообращението и метаболизма. А това от своя страна ви кара да спите лошо.

5. Премахнете източниците на топлина: Затъмнете прозорците сутрин, така че по-голямата част от топлината да остане навън. Изключете напълно устройства като телевизори, лаптопи и осветление, за да не отделят допълнителна топлина. Отворете прозореца през нощта и, ако е необходимо, закачете пред него мокър чаршаф за охлаждащ ефект.

6. Прохладно спално бельо: Ако ви харесва, можете да поставите спалното си бельо в хладилника сутрин и да оправите леглото точно преди лягане. Като алтернатива можете да използвате бутилка с гореща вода за друга цел, да я напълните с вода и да я поставите в хладилника. След това я увийте в кърпа и я вземете в леглото със себе си.

7. Упражнение: Леките упражнения малко преди лягане помагат. Защото ако си се изтощил и легнеш доволен в леглото, ти спиш добре. Въпреки това трябва да има поне два часа между упражненията и съня, в противен случай няма да можете да си починете навреме. Ако не ви се изпотява, докато тренирате, можете просто да отидете на кратка разходка вечер.

Как позицията за сън влияе върху енергията и здравето?

8. Дръжте ръцете си далеч от мобилния си телефон:особено, ако ви е трудно да заспите през лятото: не се взирайте твърде много в мобилния си телефон или компютъра преди да си легнете. Защото синята светлина буквално нарушава заспиването и съня като цяло.

9. Скучно четене: Не е нужно да е най-вълнуващата книга вечер, защото това ви пречи да спите. По-скучно четиво ви приспива по-бързо.

10. Придържайте се към определено време: Разбира се, в топла лятна вечер сте по-склонни да превърнете нощта в ден. Но фиксираните часове за лягане и събуждане - дори на почивка - помагат. След известно време тялото и умът сами ще разберат кога е време за почивка.

Ако опитате тези трикове, определено ще намерите нещо, което ще ви помогне. Ако сте имали добър сън, можете наистина да се насладите на красивата страна на лятото отново на следващия ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

8 качества, които притежава силната жена

Как най-лесно да се справим със стреса на работното място?

Кои традиционни арабски ястия са популярни и у нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com