Започни да обичаш себе си и нещата ще се променят

7869
Започни да обичаш себе си и нещата ще се променят
Снимка: iStock/Guliver

Несигурността в нас самите е причината да правим много грешни избори. Вследствие на неправилните решение се чувстваме нещастни и закотвени между лоши обстоятелства. А всичко може да се промени, ако започнем да обичаме себе си и се вслушваме повече в собствените си нужди.

На какво се дължи несигурността в нас и неумението да заявяваме себе си?

4 начина, по които да спечелите уважението на колегите си

Намерили сте мечтаната работа, доволни сте от сферата на дейност, конкретните си задължения, заплатата. Но удовлетворението от труда н...

Причината за неувереността ни може да се крие в нашите родители, баби, дядовци, по-големи братя и сестри. Ако в детството сме били критикувани прекалено много от близките ни, ставали сме обект на подигравки или не сме получавали похвали, е възможно да добием ниска самооценка. Нещата стават още по-сериозни, когато в юношеството се сблъскаме с подигравките на връстници. В зряла възраст проблемът с липсата на самочувствие може да стане още по-голям под влиянието на твърде арогантни и властни ръководители на работа. Или пък ако свържем живота си с деспотичен партньор.

Как да се научим да обичаме и отстояваме себе си? Защо е важно да поставяме лични граници?

Нека първо разгледаме личните граници и как те ни влияят в отношенията с другите. Човек, който не умее да отстоява себе си, бива смачкан емоционално от другите. Той не поставя граници и позволява на другите да правят с него каквото си искат. Поради неувереност такава личност се страхува да изрази собственото си мнение. Опитва да се хареса на другите и се съобразява с техните желания. В резултат на това обаче не е в мир със себе си и се чувства нещастна.

От любов към себе си е важно да поставяме лични граници, да защитаваме позициите си и да покажем на другите, че не сме безхарактерни същества.

Как да спечелим респект на работното място?

Всички търсим уважение в професионалния си живот, но понякога имаме грешна представа за това как да го спечелим, пише Entrepreneur. Сл...

Как да съживим любовта към себе си и да се поставим на първо място?

Най-напред е важно да проумеем веднъж завинаги, че няма как да се харесаме на всички. Каквото и да направим, винаги ще има хора, които ни подкрепят и такива, каквито ще са срещу нас. Така че е загуба на време и нерви да се опитваме да печелим одобрение. По-важно е да се чувстваме в хармония със себе си. Ето затова се запитайте какво искате вие да ви се случи и какво ви прави истински щастливи. Работете върху задоволяването най-вече на собствените си потребности и тогава мислете за чуждите. За да сте от помощ на хората около вас, първо трябва да помогнете на себе си. За да ви обичат другите, трябва да се обичате и самите вие. Отношението на околните е огледало на вашето собствено отношение към вас самите.

Помнете още, че никой не е съвършен. Може би ненавиждате някои дребни недостатъци в себе си. Или пък сте комплексирани, че не изкарвате достатъчно пари. А давате ли си сметка, че вие притежавате неща, за които някой друг копнее точно в този момент? За вас те са даденост, която не оценявате. Но за друг са само блян. Бъдете благодарни за това, което имате и не мислете за липсите. Научете се да се радвате на малките неща, и промяната ще дойде.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com