Защо алкохол и антидепресанти са изключително опасна комбинация за нас?

2964
Защо алкохол и антидепресанти са изключително опасна комбинация за нас?
Снимка: iStock

Антидепресантите обикновено се предписват в повечето страни по света, но много хора не обръщат особено внимание на предупрежденията срещу пиенето на алкохол, докато приемат лекарствата - дори ако информацията за риска е на видно място върху опаковката.

Какви са опасностите от смесването на антидепресанти и алкохол?

Нелекувана депресия: Може да изглежда, че алкохолът облекчава симптомите на депресия, но обратното често е вярно – алкохолът може да противодейства на ползите от антидепресантите, което в крайна сметка прави вашата депресия много по-лоша и по-трудна за лечение. Злоупотребата с алкохол също може да доведе до употреба на вещества и пристрастяване.

Ако изглежда, че вашите антидепресанти не помагат, може би е разумно да се откажете напълно от алкохола, за да могат антидепресантите да действат правилно.

Странични ефекти, които не изискват лечение: Обичайно е да изпитате различни странични ефекти при приема на антидепресанти, въпреки че повечето са относително леки и могат да отшумят с течение на времето. Алкохолът обаче може да увеличи страничните ефекти като сухота в устата, гадене и диария.

Кой алкохол влияе най-зле на холестерола

Някои антидепресанти също се свързват с повишен риск от агресия, агресивно поведение или самоубийство, особено при юноши и млади хора. Ако имате мисли, че може да навредите на себе си или на друг човек, потърсете помощ възможно най-скоро.

Сънливост: Комбинацията от алкохол и антидепресанти може да причини сънливост, както и намален фокус и замъглено, дезорганизирано мислене. Помислете два пъти, преди да шофирате, ако пиете алкохол, докато приемате антидепресанти.

Намаляване на риска от злоупотреба с вещества и пристрастяване: Ако се борите с депресия, вече сте изложени на повишен риск от злоупотреба с вещества и пристрастяване. Може да е изкушаващо да използвате алкохол за самолечение на депресивни чувства, но това значително увеличава риска от развитие на алкохолизъм.

Нито един антидепресант не е напълно безопасен, когато се приема с алкохол

Възможните ефекти от употребата на антидепресанти и алкохол варират значително в зависимост от вида на антидепресанта. Всички те обаче представляват известна степен на риск.

Трициклични антидепресанти: Комбинирането на алкохол и трициклични антидепресанти като амитриптилин, доксепин или имипрамин може да ви направи сънливи и да повлияе на координацията ви, особено през първите няколко седмици от началото на лечението.

До какво води редовната консумация на алкохол ?

Като цяло общият консенсус сред медицинските специалисти е, че алкохолът и антидепресантите са лоша комбинация, въпреки че някои лекари казват, че пиенето на алкохол в умерени количества може да е приемливо.

Ситуацията на всеки човек е различна и някои хора могат да понасят малки количества алкохол. Невъзможно е да се предвиди как ще ви се отрази тази комбинация, но ако не сте сигурни, най-добре е да спрете да пиете напълно. Никога не шофирайте превозно средство и не работете с оборудване, ако сте замаяни, сънливи или невнимателни.

Какво е умерено пиене?

Умереното пиене означава не повече от една чаша на ден за жените и две чаши на ден за мъжете. Едно питие е една чаша или бутилка бира, една средна чаша вино или една чаша уиски.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо не трябва да пиете вода преди лягане?

Колко ядки е препоръчително да се ядат на ден?

10 трика за избягване на сънливостта след обяд

Влияят ли татуировките върху здравето на кожата?

Ето кои змии не само симулират собствената си смърт, но и използват специални кървави ефекти

Няма да повярвате за какво може да ползвате пепелта от печката

10 факта за ползите от ягодите, които може би не знаете

Томина неделя 2024 - кога се пада и какво се прави

Стихотворение за 9 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 9 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com