Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо банкерите празнуват на Никулден?

03 декември 2023, 15:05 часа

Свети Николай Чудотворец отдавна е смятан от християните като покровител на рибарите, моряците и с решение на БНБ от 1992 година денят е обявен за празник на българските банки и банкерите.

Свети Никола е най-популярният светец в Източноправославната църква и често се изобразява редом до Христос и Дева Мария.

Най-страхотните пожелания за Никулден

Намиращ се в календара почти в средата на Рождественския пост, Никулден е сред най-обичаните и почитани християнски и народни празници. Банкери, моряци и рибари празнуват своя професионален празник, а над 200 000 българи празнуват имен ден. Николай е четвъртото по разпространеност мъжко име в България. Трапезата и до днес включва пълнен шаран или други традиционни рибни ястия, варена царевица, жито или булгур и обреден хляб.

Защо банкерите празнуват на Никулден?

Вярвало се също, че светецът спасявал изпаднали в беда бедни хора, като им оставял портфейл със златни монети, както помогнал на беден баща, който нямал пари, да омъжи достойно дъщерите си. Затова и банкерите смятат Никулден за свой празник.

Смята се още като покровител на банкерите, защото банкерите като риболовците също хващат своите финансови риби в морето от хора. Изхранват се с лов на шарани!

Никулден 2023, ето кога се пада

Как банкери и други финансисти празнуват този ден? Тъй като са свикнали да пазят банковите тайни, те не говорят особено за това.

Но моряците и рибарите празнуват този ден с цялото си сърце. Освен това Свети Никола се счита за покровител на морския град Бургас, където на този ден се провеждат масови празненства.

Българската православна църква почита паметта на Св. Николай с празнична света литургия и освещаване на рибни ястия за здраве и благословение на вярващите.

Имен ден празнуват имена, производни или близки до името Николай – Найден, Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния и други.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес