Защо британците карат отляво

32447
Защо британците карат отляво
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Повечето днешни нации днес шофират от дясната страна на пътя, следвайки правилата за дясно движение, включително Съединените щати, Канада, Русия и голяма част от Европа. Но около една трета от страните по света се противопоставят на тенденцията с правилата за ляво движение. Обединеното кралство е една от тези нации. Всъщност Обединеното кралство има дълга история на следване на LHT, която датира от британската история, може би дори до древните римляни. Но защо британците шофират отляво, вместо да следват широко разпространената тенденция за обратното?

Теория за британското ляво движение

Една от най-широко разпространените теории за това защо британското ляво движение датира от древни римски времена. Тогава пътниците, яздещи на кон, са били изправени пред постоянната заплаха от нашествие или грабеж. Тъй като по-голямата част от римските хора са били десничари, язденето на коне отляво означавало, че дясната им доминираща ръка може да бъде готова да извади меч в случай на неочакван съперник, който язди към тях. Историята предполага, че римските войници са спазвали традицията в по-големи групи, като винаги са марширували отляво, а римляните дори са карали каруци и каруци отляво. Практиката е предадена от следващите цивилизации през вековете.

Носенето на поли се смятало за мъжествено в Древна Гърция

Шофирането отляво е било широко разпространено в голяма част от Римската империя от векове. Въпреки това през 1792 г. първият закон за спазване на правилния закон е приет в Пенсилвания през 1792 г. и много щати в САЩ и Канада са го последвали. Междувременно във Франция Наполеон наложил правилото за шофиране с дясната страна във всички френски територии, които продължават да шофират с дясната страна и днес.

Първото официално правило за шофиране отляво

Първото официално санкционирано правило за шофиране отляво е закрепено от папа Бонифаций VIII през 1300 г., когато той обявява, че всички пътуващи поклонници, посещаващи Римската империя, трябва да останат отляво. През 1773 г., когато британските пътища стават все по-развити и задръствани, правителството въвежда Общия закон за магистралите, който гласи, че всички конни ездачи, фермери, кочияши и беззаконни разбойници трябва да останат от лявата страна, за да избегнат неприятни сблъсъци, дори преди автомобилите е изобретен. Малко повече от век по-късно Законът за магистралите от 1883 г. записва британските правила за шофиране в закон, което го превръща в престъпление за всеки, хванат да шофира от грешната страна.

Един от най-трудните аспекти на приемането на различни правила за шофиране от една страна в друга е приспособяването към шофиране от другата страна на колата. Британските коли са били и са проектирани със седалка на водача отдясно, така че водачът, който се движи от лявата страна на пътя, може да види трафика, идващ отпред в обратната посока. Това често се нарича дясно шофиране (да не се бърка с дясно движение). За разлика от това, нациите с дясно шофиране седят от лявата страна, като по този начин участват в ляво шофиране.

Уилям Завоевателя продавал на англичаните собствената им земя

Защо британците все още шофират отляво

Една от причините, поради които британците все още шофират отляво, е, че те са островна нация, без съседни страни с дясно движение. Ирландия също спазва правилата за ляво шофиране. За разлика от това, различни държави, които са съседи на нации с дясно движение, са приели свои правила, за да улеснят пътуването от една държава в друга. Няколко от другите нации с ляво шофиране също са острови, включително Австралия, Япония и Малта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Двата вълка, които живеят в нас - много мъдра притча

Най-разтърсващото стихотворение на Пейо Яворов

Любовен съвет за всяка зодия за 21

Таро хороскоп за 21 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

За мъжете от тези зодии семейството е на първо място

Това са най-неразбраните и мразени зодии

Топ 4 на най-неемоционалните и студени зодии

Тези зодии са съвместими с всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com