Защо е важно да почистваме езика заедно със зъбите

2594
Защо е важно да почистваме езика заедно със зъбите
Снимка: iStock

Езикът ни натрупва голям брой бактерии, които могат да причинят всичко от лош дъх до по-сериозни проблеми със здравето на устната кухина, така че в следващата статия ще говорим за важността на почистването на езика и използването на инструменти за устна хигиена. 

Значението на почистването на езика

Хората често вярват, че с миенето на зъбите и венците вече се съобразяват с правилното почистване на устната кухина, но забравят, че езикът, както и всяка част от устата, също трябва да са добре почистени.

Устата ни натрупва голям брой бактерии, които могат да се прилепят към всяка част от устната кухина, особено върху езиковата повърхност.

Знак, че езикът ни е в добро състояние, е розовият му цвят. Ако забележите, че езикът ви показва промяна в този цвят, това показва, че не получава адекватно почистване и затова трябва да бъде почистен по-старателно.

Устата е частта от тялото, която е най-изложена на бактерии, а езикът много повече, тъй като участва в дъвченето и дегустацията на храна и напитки. Освен това повърхността на езика не е гладка, тъй като има редица вдлъбнатини и неравности, в които могат да се натрупат остатъци от храна, които не са били правилно отстранени по време на миенето. Тези остатъци от езика, които не се отстраняват, причиняват развитието на бактерии и последващата поява на халитоза или лош дъх.

Как да разберем дали езикът ни има или няма бактерии?

Във връзка с горното трябва да знаем дали езикът ни получава адекватна хигиена или не, за да започнем да променяме методите на почистване. Много е лесно да разберете чрез прост тест:

Не знаехте, че ТОВА е най-силният мускул в човешкото тяло

Вероятно малко хора биха си помислили, че точно това ще е най-силният мускул в човешкото тяло. Свикнали сме, че колкото по-голяма е пло...

Застанете пред огледалото, изпънете езика си и наблюдавайте външния му вид. Какво трябва да вземете предвид? Цветът му. Езикът при здрави условия има розов цвят и ако забележите белезникав или жълтеникав слой, покриващ част от него, това е знак, че езикът ви не е чист.

Какво показва белият език?

В повечето случаи белият език е знак за лоша хигиена и натрупване на бактерии. Това обаче може да е и признак на заболяване.

Сред най-честите заболявания на езика е оралната кандидоза, левкоплакия или орален лихен планус, които обикновено предизвикват тази промяна на цвета.

Какви техники има за почистване на езика?

Тялото ни "говори"“: Как да се научим да го „чуваме“?

Нашето тяло е деликатен инструмент. То реагира на всякакви външни влияния и дава сигнали, ако нещо се е объркало в живота ни. И така, с...

- Нежно разресване на езика със самата четка. Някои четки включват специална зона отзад, за да може да изпълните това действие.

- Специфични лингвални почистващи препарати за почистване на езиковата повърхност.

- Иригатор за устна кухина. Въпреки, че специфичната му употреба обикновено е за премахване на остатъците от храна и бактерии, вградени между зъбите или зъбната повърхност, той се използва и за почистване на езика.

- Вода за уста. Може да бъде и съюзник след разресването, тъй като достига до места, които са трудно достъпни с четката.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

12 начина, по които съдебните психиатри разпознават психопатите

Откъде извира река Места?

Как да научим кучето да не лае по всеки?

Експерт отговори на въпроса защо жените наистина се нуждаят от секс (18+)

Притча, която отговаря на въпроса: Какво искат жените?

Любимо стихотворение от Дамян Дамянов

Любовен съвет за всяка зодия за 17 май 2024

Таро хороскоп за 17 май 2024

Хитрина, с която ще вечеряте обилно без да напълнеете

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com