Защо еленът Рудолф има червен нос

37448
Защо еленът Рудолф има червен нос

Учени разрешиха загадката около носа на Рудолф, чийто цвят спира замръзването му и помага на елена да доставя подаръци на добрите деца по света.

Носът на Рудолф блести така ярко, защото той е наситен с червени кръвни клетки, които го предпазват от измръзване и регулират температурата на мозъка му. Горното "носово микрокръвообръщение" е от основно значение за дърпането на шейната на Дядо Коледа при крайни температури. Малки кръвни клетки, известни като микро кръвоносни съдове в носа, са от жизнено важно значение за снабдяването с кислород, като контролират възпалителните процеси и регулират температурата, установиха учените.

Бъдни вечер е

На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер. Това е един от най-важните семейни празници, както и денят преди раждането на Христос. Наричаме...

Норвежките и датски изследователи разбрали колко важна е тази регулация за един летящ елен, особено, когато той полита към небесата от студения си дом близо до Северния полюс. Те искали да изследват дали прочутият червен нос на Рудолф се дължи на "изключително гъсто и богато носово кръвообръщение" спрямо човешките носове. Използвайки видеомикроскоп, те първо изследвали носовете на петима здрави доброволци и установили, че гъстотата на циркулиращата кръв в кръвоносните съдове е 15 mm/mm2.

Когато техниката била приложена за носовете на два елена, учените установили 25% по-висока гъстота на циркулиращата кръв, съдържаща изключително висока концентрация на червени кръвни клетки. Те открили също така висока гъстота на слюнчени жлезразпръснати в носа на елена, които помагат "за поддържането на оптимален носов климат при променящите се метеорологични условия и екстремни температури". Освен това тези жлези отговарят за притока на течности и действат като бариера. Инфрачервени снимки показали, че елените в действителност имат червени носове.

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com