Защо гостите винаги трябва да си събуват обувките

6724
Защо гостите винаги трябва да си събуват обувките
Снимка: Pixabay.com

В много държави не е прието да носите обувки, когато влизате в къща. Но това не е просто до традиция – по света са осъзнали нещо, което се доказва от много проучвания - обувките могат да бъдат огромен източник на замърсяване във вашата къща. 

421 000 вида бактерии на чифт

Помислете за обикновения си ден. Ходите на работа, получавате ежедневното си капучино в обичайното кафене, след това използвате банята в офиса, правите спирка в супермаркета и отново се прибирате у дома.

След като научите това, проблемите с обувките ще изчезнат завинаги

Обувките трябва да бъдат не само красиви, но качествени и удобни. Всеки иска да комбинира всичко това в един чифт. В същото време е мно...

Това са много места, на които стъпват обувките ви. И всички тези подове замърсяват подметките с много повече от просто прах и кал.

Когато микробиологът д-р Чарлз Герба анализира комплект обувки, той и неговият екип откриват средно 421 000 вида бактерии, не само залепени на подметките, но и растящи по тях. Те откриха също, че почти 3 000 вида бактерии живеят вътре в обувките. И най-шокиращата част: 96% са били с фекален произход; тоест, на практика обувките ви спокойно могат да бъдат по-мръсни от тоалетна седалка.

Почти 3 от 10 обувки например са имали E.coli, бактерия, която процъфтява във вътрешността на червата ви и която, въпреки че обикновено е безобидна, е известна с това, че причинява немалки проблеми със стомаха. Някои видове E.coli дори стават по-силни срещу антибиотици. Освен това върху 7 от 10 обувки са открити микроорганизми, които причиняват инфекции в пикочните пътища и белите дробове.

Обществените тоалетни може да са един от основните източници на замърсяване, където се възпроизвеждат милиони бактерии. Някои от тях могат да преживеят силата на вашите най-надеждни почистващи препарати и антибиотици, като бактериите C.

Кога да изхвърлим любимите обувки

Ако все още държите в гардероба си обувки от гимназията, това означава, че нямате никаква представа кога да се отървете от тях. След то...

Difficile, идентифицирани на 39,7% от подметката на обувката и виновни за появата на силни болки в стомаха, епизоди на диария и възпаление на червата, всички от които са особено трудни за децата.

Внимавайте за опасни материали

И ако всички тези отвратителни микроорганизми не бяха достатъчни, трябва да се притесняваме за още нещо: химикалите. В един нормален ден не стъпвате само на мръсотия, но и на вредни токсини и опасни химикали, които идват от бензиностанцията, изтичане на течност от кола или цигара на пода. Някои от тях, като тези, открити по асфалтови пътища, запечатани с въглища, дори могат да бъдат канцерогенни, както установяват изследователи от университета Бейлор в Тексас.

Не е до параноя, а до хигиена

В ежедневните си скитания стъпвате на отпадъци от кучета и птици, гнили отпадъци от храна, обществени бани, силни химикали и кой знае какво още. Това е гаден химичен и бактериален коктейл за вас.

Така че, ако не свалите обувките си преди да влезете в дома си, тогава ще поканите между 90% и 99% от тези груби живи същества и опасни вещества на пода, дивана и ако не сте внимателни, вашето легло.

Как да защитим обувките от солта през ЗИМАТА

Зимните обувки от качествени материали са гарант, че краката ни ще се запазят сухи и топли през зимата. Но както ботушите се грижат за ...

Не става дума за параноя, тъй като все още трябва да можем да създаваме антитела, просто внимавайте какво пускате вътре в къщата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотоврение за 18 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Всичко, което трябва да знаете за православната молитва

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com