Защо хан Кубрат е бил християнин – разберете повече по темата

7573
Защо хан Кубрат е бил християнин – разберете повече по темата
Снимка: Димитър Гюдженов / Public Domain

През 2015 година по случай кръгъл юбилей от покръстването на българския народ – 1150 години – историкът и дългогодишен директор на Националния исторически музей Божидар Димитров, светла му памет, е говорел задълбочено по темата за християнството в България, разкривайки, че голяма част от населението, както и част от владетелите ни, са били християни много преди да се приеме християнството за официална религия и да бъдат покръстени българите. По думите му християнството има дълбоки корени в българските земи и се разпространява тук още от I век, когато се появяват и първите християнски общини – епископии от Св. Андрей и Св. Павел.

Знаете ли колко са синовете на хан Кубрат?

Кои български владетели са били християни много преди покръстването?

Изследователи сочат, че още Аспарух е бил християнин, извод, до който стигат заради сребърния орел с кръст, намерен в предполагаемия гроб край село Вознесенка на основателя на българската държава. Знамето му с орел и кръст пред името му също е открито в гроба. Кръстът е най-яркият символ на християнството и присъствието му върху символи на властта и държавата не би могло да се тълкува като случайност, то е доказателство, че християнството е широко разпространено по земите ни далеч преди покръстването.

Тезата на Божидар Димитров датира християнството по земите ни още по-назад в годините. Той счита, че бащата на Аспарух – хан Кубрат също е бил християнин. Димитров далеч не е единственият историк, който споделя тази теза. Проф. Васил Златарски стига дори по-далеч в предположенията, като твърди, че старата Велика България е създадена благодарение на християните и на християнството и че именно с помощта на тази религия хан Кубрат съумява да завладее, приобщи и подчини варвари и езичници и заедно с християните да създадат Велика България.

Някои изследователи считат, че задачата на род Дуло е била именно грижа за християните по тези земи и че племето, предвождано от Кубрат, приело християнската религия преди да премине река Дунав. Други изследователи стигат по-далеч в смелите си твърдения и споделят мнението, че не само хан Кубрат изповядвал християнската религия, но християни били дори приближените и членовете на семейството му.

Пророчествата и истинският завет на Кубрат, ЦАР на българите

Доказателства за това, че хан Кубрат е бил християнин

Защо историци, учени и изследователи са готови да се закълнат в това, че хан Кубрат е бил християнин? Откъде идва тяхната убеденост и увереност?

-          Ярко доказателство за изповядването на християнската религия от хан Кубрат е печатът му, на който ясно се откроява кръст – символ на християнската вяра.

-          Според проф. Атанасов има безспорни доказателства, че целият род Дуло са били християни, но не натрапвали своята религия на останалите, поради което и покръстването се случило много по-късно.

-          За да е християнин синът – хан Аспарух, твърдение, породено от факта, че в гроба му има символ на християнската религия – кръст – то следва да е закърмен с тази религия отнякъде. Най-логично е баща му – хан Кубрат, на чиито печат също стоял кръст, да е бил християнин и да е предал вярата си на своите синове – Аспарух и Тервел, като за Тервел е известно, че е бил и канонизиран като светец на източната и западната църква, след като побеждава арабите, нападнали християните в Европа.

-          Редица християнски храмове, издигнати по земите ни, част от които като „Света София“ все още функционират, са датирани много преди официалното приемане на християнството у нас и преди покръстването. Вероятно християнството е масово по земите ни от 330 година и именно това е причината за издигането на хиляди храмове, чиито останки се намират и днес, а други са съхранени и функциониращи като религиозни храмове и в настоящето.

-          Безспорни са историческите факти, сочещи, че християни стават и готите, и хуните, които се заселват по земите ни, както и славяните, и ранните прабългари, които се заселват VI век около Силистра и Видин. Така че основите и началото на християнството по земите ни и сред българите далеч не започва с покръстването, както сме учили. Историците дори разкриват други любопитни факти – станалото през 865 г. в Плиска те характеризират по-скоро политически акт, отколкото истинско кръщение, защото Борис бил покръстен от светите братя Кирил и Методий цели 10 години по-рано.

Всички тези и други исторически факти и проучвания на историците ни дават основание да смятаме, че хан Кубрат е бил християнин, както и че редица владетели преди него също изповядвали християнската вяра и че основите на християнството по земите ни следва да търсим много по-назад в годините, отколкото сме предполагали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com