Защо хладилникът не е универсално място за запазване на храна?

4542
Защо хладилникът не е универсално място за запазване на храна?
Снимка: Pixabay.com

Хладилникът е чудесно изобретение, но има редица недостатъци, които влияят негативно върху запазването и вкуса на продуктите. Това са:

- висока степен на влага;

- затворено пространство;

- лоша циркулация на въздуха;

- ниските температури невинаги са полезни за доста продукти.

И ако за бързоразвалящите се (месо, риба, мляко, яйца, готови ястия) хладилникът и неговата камера са истинско спасение - то за други това е напълно неподходящо място. 

Хляб

Доста хора са убедени, че е най-добре да съхраняват различните видове хляб в хладилник - защото така нямало да мухляса и щял да се запази много по-дълго.

Подобно убеждение е коренно погрешно, тъй като в хладилника хлябът ще поеме всички външни миризми, ще стане твърд и влажен, а от мухъла пак не може да избяга.

Листни зеленчуци

Вместо в хладилник, най-добре е листните зеленчуци от рода на маруля, спанак и т. н. да се замразят във фризер или, в краен случай, в камерата на хладилника - така определено ще запазят цялата си природна влага и вкус. Но в другите отделения на хладилника бързо съхнат и загубват здравословните си качества.  

Мед

По принцип, подходящата температура за този продукт варира от -7 до +20 градуса. При по-ниски температури медът не губи полезните си свойства, но се захаросва, ще промени вкуса си и ще стане по-гъст. Въпреки това, ако след ниски температури медът все още остава течен, това значи, че производителят го е прегрял, а такъв мед има много по-малко полезни свойства.

Затова е най-добре медът да се остави на тъмно при стайна температура. 

Картофи

Нишестето – тази основна съставка на картофите, при ниски температури се превръща в захар и те стават сладки, като едновременно губят някои свои полезни свойства. Най-добрият начин за съхранение на клубените е да ги сложите на хладно, тъмно място в хартиени или текстилни торби.

Домати

Доматите, колкото и да е странно, също не са любители на студа. Плодовете омекват, губят своя вкус и сладост, престават да бъдат сочни. По-добре оставете доматите на балкона в кошница, покрити с кърпа.

Кромид лук

Лукът се съхранява най-добре по същия начин, както картофите. Влажността на въздуха в хладилника насърчава размножаването на бактерии и появата на мухъл. Студът провокира растежа на издънки от луковицата.

Чесън

Как да изгоним лошата миризма от хладилника

Чудите се как да се справите с лошата миризма от хладилника? Ако той излъчва лоша миризма, това ръководство ще ви помогне да я идентифи...

Причината да не е желателно чесън да се съхранява в хладилник е подобна на тази при лука - високата влажност. А и дори да не е обелен, чесънът повече или по-малко разпространява агресивната си миризма върху всички храни в хладилника.

Тиква

Тиквата се съхранява най-добре при стайна температура. В хладилника тя губи своята сладост и еластичността на пулпата, поема излишна влага. Нарязана може да се пази в хладилник 2-3 дни, но не повече.

Моркови

Цели, ненарязани моркови спокойно може да се запазят, увити в хартия или памучни кърпи на балкона. Този зеленчук се нуждае от чист и сух въздух. Ако заровите моркови в суха почва, ще издържат доста продължителен срок.

Патладжан

9 продукта, за които неподозирате, но може да съхранявате в хладилника

Обикновено съхраняваме храна в хладилника, но ако сложим и други продукти  там, можем да ги поддържаме в добро състояние. Ето 9 пр...

Известно още като „сини домати“, патладжаните са богати на влага и резките смени на температурата се отразяват негативно на вкуса им. Съхранявайте ги цели, ненарязани, на тъмно, проветриво и хладно място.

Банани

Тези плодове изобщо не обичат студа, омекват и бързо потъмняват при ниски температури. Освен това, както в случая с картофите, в бананите бързо се синтезира захар - но тя е донякъде „изкуствена“, неестествена и нарушава оригиналния им, природен вкус.

Цитрусови

Оставете портокалите, мандарините, грейпфрута извън хладилника. Дори нарязаните плодове се запазват най-добре при стайна температура.

Екзотични плодове

Рискове, които крие мръсният хладилник

Учените алармират, че хладилникът е най-голямото огнище на болести в целия апартамент. Самият факт, че имате хладилник и фризер не е до...

Тази категория включва всички сладки отвъдморски плодове - киви, манго, папая, ананас. Всички те на студено губят вкуса, витамините и минералите си.

Кайсии и праскови

Еластичната, сочна пулпа е това, което придава на тези плодове незабравимия им вкус. След престой в хладилника те омекват и губят сладкия си сок.

Ябълки и круши 

Тези плодовете се съхраняват добре в хартиени обвивки, за предпочитане увити по един. Така няма да загубят своята сладост и хрупкавост, а и не ще ги напълзят разни бактерии.

Съществуват твърдения, че ако ябълките се сложат в стегнато завързани найлонови чували, ще се запазят в хладно мазе цяла зима като току-що откъснати.

НИКОГА не дръжте тези плодове и зеленчуци в хладилника си!

Плодове с костилки Плодовете с костилки (праскови, кайсии, череши, нектарини, сливи) нямат място в хладилника. Те са по-твърди и месес...

Диня

Този летен плод, който някои смятат за зеленчук, не бива да се поставя в хладилник. По изключение, нарязана диня в много горещо време, естествено, е по-добре да се сложи на студено – но в такъв случай пулпата трябва да бъде покрита с фолио или марля.

Авокадо

Има мнение, че авокадото е добре да се пази в хладилник, защото така окончателно ще узрее, а също ще омекне и ще подобри вкуса си. Обаче то не обича ниските температури поради голямото количество мазнини и витамини в състава си. По-добре плодът, докато е цял, да се съхранява в кошница, а разрязаният може да се сложи на студено не повече от един ден. Долното чекмедже на хладилника е най-подходящо за тази цел. Но за доузряване е най-добре авокадото да се остави на чист въздух.

Както виждаме всъщност, не всички продукти, които сме свикнали да съхраняваме в хладилник, се нуждаят от подобна „грижа“, която само влошава качествата им.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com