Защо хората с нулева кръвна група пълнеят по-бързо от другите?

1975
Защо хората с нулева кръвна група пълнеят по-бързо от другите?
Снимка: iStock

Увеличаването на теглото е многостранен проблем, който се влияе от различни фактори, включително генетика, диета, физически упражнения и метаболизъм. Въпреки че кръвната група има ограничено влияние върху контрола на теглото, последните проучвания показват потенциална връзка между нулевата кръвна група (О) и по-бързото наддаване на тегло. Изследването на тази връзка може да хвърли светлина върху темата и да даде представа за по-здравословен избор на начин на живот.

Метаболизъм и кръвна група

Метаболизмът играе решаваща роля за това как тялото ни преработва и съхранява енергия. Изследванията сочат, че хората с кръвна група О може да имат по-висока базова метаболитна скорост (BMR) от другите кръвни групи. По-високият BMR показва по-бързо изгаряне на калории в покой, което може да улесни поддържането на здравословно тегло. Тази по-бърза обмяна на веществата обаче може да доведе и до повишен глад, което кара хората с кръвна група О да консумират повече калории, което, ако не е балансирано с физическа активност, може да доведе до увеличаване на теглото.

Коя кръвна група е с най-силен имунитет - ето какво откриха учени

Диета и кръвна група

Друг фактор, допринасящ за увеличаване на теглото при хората с кръвна група О, е техният наследствен начин на хранене. Според теорията за "диетата на кръвната група", предложена от д-р Питър Д'Адамо, се смята, че хората с кръвна група О са еволюирали от предци ловци-събирачи, които са консумирали предимно животински протеини и минимално количество зърнени храни.

Теорията предполага, че съвременната диета, богата на преработени храни и рафинирани зърнени храни, които са по-малко съвместими с кръвна група О, може да доведе до увеличаване на теглото и други здравословни проблеми. Въпреки че научните доказателства в подкрепа на тази теория са ограничени, някои хора с кръвна група О могат да сметнат за полезно да се съсредоточат върху диета, богата на постни протеини, плодове и зеленчуци.

Ново проучване: Хората с тази кръвна група живеят най-дълго от останалите

Стрес и кръвна група

Стресът е известен фактор, който допринася за увеличаване на теглото, а проучванията показват, че хората с кръвна група О могат да произвеждат по-високи нива на кортизол - основния хормон на стреса. Повишените нива на кортизол могат да доведат до повишено отлагане на мазнини в коремната област, инсулинова резистентност и по-висок риск от метаболитни нарушения.

Ето защо хората с кръвна група О може да се наложи да обърнат допълнително внимание на техники за управление на стреса, като например физически упражнения, медитация или други дейности, намаляващи стреса, за да сведат до минимум въздействието му върху наддаването на тегло.

Макар че кръвната група О сама по себе си не определя наддаването на тегло, съществуват потенциални връзки, които си струва да бъдат разгледани. По-високата скорост на основния метаболизъм, моделите на хранене на предците и реакцията на стрес, свързани с кръвна група О, могат да допринесат за увеличаване на теглото, ако не се управляват правилно. Важно е да се помни, че поддържането на здравословно тегло включва комбинация от фактори, включително балансирана диета, редовни физически упражнения, управление на стреса и индивидуален избор на начин на живот, независимо от кръвната група.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Почистване на тоалетната с кафе - ето как се прави

Как добрата визия ви помага да постигнете успех в живота?

5 важни стъпки за излизане от токсична връзка без разбита психика

Половин чаша от това и подът ще остане чист 1 седмица

Лош дъх - как да го предотвратите и да се отървете от него

Хартиена карта, пари и още 6 неща в колата, носещи големи неприятности

Най-новите вечерни модни тенденции за сезон пролет/лято 2024

Пророчески сънища, способност да лекувате и още 5 признака, че сте мощен екстрасенс

Опасности дебнат от градината – какви са те и как да ги избегнем?

Как да разберем дали маратонките са оригинални?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com