Защо женската богомолка изяжда мъжкия екземпляр?

4000
Защо женската богомолка изяжда мъжкия екземпляр?
Снимка: Istock

Странно изглеждащите големи насекоми, заели поза като за молитва, наречени богомолки, имат още по-странно поведение и навици, като любопитния факт, че женската богомолка изяжда мъжкия. В случая е по-странен канибализмът, както и условията, при които това се случва, а не самият факт, че богомолката консумира протеини, тъй като тя е хищник, който, изненада!, може да се наслади на обяд не само хапвайки дребни насекоми, но и малки змии и дори… миниатюрни бозайници. Това, заедно с факта, че женската богомолка изяжда мъжкия екземпляр, прави тези крилати насекоми толкова различни и любопитни.

Защо и кога женската богомолка изяжда мъжкия?

Женската богомолка изяжда мъжкия след полов акт – странно явление, което се наблюдава при изключително малко представители на животинското царство, сред които основно паяци и змии. Не е случайно, че наричат определен вид паяк „черната вдовица“ Учените наричат това сексуален канибализъм, хората се шегуват с него или проявяват недоверие, прочели информацията, но какви са причините знаят малцина.

Каква е символиката на богомолката?

За богомолките е известно, че женските често отхапват главите на своите любовници след чифтосване. Често обаче не означава винаги. Кога всъщност се проявява този канибализъм и защо? Учените все още нямат единно мнение по този въпрос, като сред хипотезите са разпространени тези, че женските са агресивни, че са глупави и не могат да различат богомолката от потенциална храна, както и че мъжките са просто добър източник на храна за бъдещите майки.

Още по-любопитно е, че някои мъжки богомолки сами предоставят себе си за храна на женските след чифтосването, за да отгледат те потомството – каква саможертва! Други мъжкари обаче не намират за романтично да приключат така акта, губейки главата си, поради което са открили начини да умилостивят дамата на сърцето си и да излязат от любовната авантюра живи – носят ѝ подкуп – храна, която женската да хапне след акта вместо партньора си. Хитреци!

Други мъжки екземпляри спасяват кожата си или по-скоро главата си, като изчакват много дълго, дебнат женската да е хванала плячка и осъществяват чифтосването тогава – по време на храненето ѝ, за да са сигурни, че няма те да са вечерята. Понякога по-хитрите мъжки се приближават към женската при силни пориви на вятъра, които вероятно ще прикрият всеки признак на тяхното напредване и просто ще ги изненадат. При всички случаи подаръците работят – мъжките богомолки, които носят храна на женската, е много по-малка вероятността самите те да се превърнат в храна.  

Защо никога не се убива богомолка според поверието?

Смели хипотези по въпроса защо женската богомолка изяжда мъжкия

Сред най-смелите хипотези са тези, които свързват съществуването на видовете само за да предадат гените си. Книгата на Ричард Докинс от 1976 г. „Себичният ген“ популяризира идеята, че единствената цел на биологичните форми на живот е да предават своята ДНК от едно поколение на следващо.

Вероятно тази крайна хипотеза не би била толкова странна за нас, ако си спомним, че много растителни видове умират след размножаване, както, впрочем, се случва и с някои риби – сьомгата, чиито живот приключва с хвърлянето на хайвера. Най-жертвоготовни са мъжките червеногърби паяци, които сред чифтосване директно скачат в устата на женската, за да осигурят храната ѝ за поколението, предлагайки себе си като такава. Може би тук е моментът да се зарадваме, че сме хора, тъй като при големите бозайници не се наблюдава такъв сексуален канибализъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Мъжете ще тичат след вас, ако имате тези 6 черти на характера

Колко често трябва да миете косата си?

Кои растения у дома са опасни за домашните любимци?

Какви са причините за ранното посивяване на косата?

Защо не можете да засадите папрат близо до къщата си?

Може ли пиенето на бира да ни направи алкохолици?

6 опасни грешки, които доста хора правят в банята

Безопасна ли е ежедневната консумацията на ягоди

Какъв е реалният срок на годност на храните?

Защо е важно да знаете рождената си звезда и как да я определите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com