Защо кашлят котките?

13428
Защо кашлят котките?
Снимка: Actualno.com

Забелязали ли сте как вашата котка издава смущаващи „човешки“ звуци, наподобяващи кашлица? Котешката кашлица не е шега - проверете какво трябва да знаете за нея.

Как звучи котешката кашлица?

Каква котка си според зодията

Жените и котките си приличат по много неща. Погледнете как са класифицирани котките, спрямо зодиите по качествена характеристика. Опред...

Точно както при хората, кашлицата на котката може да приеме много форми: тя може да бъде мокра, суха, хриптеща или подобна на гег. Това е рефлекторна реакция на дразнене на нервните окончания в лигавицата на горните дихателни пътища. Той придружава различни, повече или по-малко сериозни заболявания - следователно никога не трябва да се пренебрегва.

Какво може да причини котка да кашля?

Инфекции на дихателните пътища - въпреки че котките са по-устойчиви на променящите се метеорологични условия от хората, те също могат да страдат от различни инфекции, както вирусни, така и бактериални. Кашлицата може да показва обикновена настинка, но също така бронхит и дори пневмония. Често се придружава от допълнителни симптоми като кихане, изпускане от носа, намален апетит и депресия. 

Астма - може да се появи на всяка възраст, някои породи имат повишено предразположение към появата му, вкл. Персийски и бирмански котки . Той е алергичен по природа, но други повтарящи се респираторни инфекции (като настинки) също увеличават риска от развитие на болестта. За съжаление астмата е нелечима - прилага се симптоматично лечение за намаляване на симптомите и подобряване качеството на живот на болното животно. Това изисква редовни консултации с ветеринарен лекар и извършване на контролни прегледи. Не трябва да се подценява, тъй като ако не се лекува, причинява много страдания и може да доведе до смъртта на котката.

Няколко изумителни факта за котките, които не сте чували

Днес ви представяме една прекрасна статия на сп. "Обекти" за всички приятели на котките. Няколко интересни факта за тях, които сме сиг...

Левкемия - хронично заболяване, причинено от вирус. Много заразени котки не показват симптоми от години. Когато обаче заболяването се усети, един от симптомите е кашлица, често придружена от обща слабост, загуба на тегло или диария .

Наличието на чуждо тяло - например в хранопровода на котката или трахеята. В тази ситуация кашлицата ще бъде силна и може да бъде придружена от присвиване и лигавене. Трябва възможно най-скоро да заведете домашния си любимец при ветеринар, който ще използва ендоскоп или - при по-сложни условия - за хирургично отстраняване на причината за проблема.

Ето защо, посетете специалист при поява на кашлица у вашия домашен любимец!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com