Защо метаболизмът ви е бавен?

3032
Защо метаболизмът ви е бавен?
Снимка: iStock/Guliver

Известно е, че за да не страда от проблеми с наднорменото тегло, човек е добре да се научи на здравословно хранене и редовно спортуване. Често обаче нехаем за своите навици, а много от тях влияят за забавянето на метаболизма и изгаряне на излишните калории. Нека видим кои наши навици нанасят тези щети.

3 прости напитки за бърз метаболизъм и лесно отслабване

Недостатъчен прием на течности

Нашето тяло определено има нужда от достатъчно течности, за да може да протичат нормално всички функции в него. Ако не ни достигат течности, тогава много от тези функции са в нарушение и така се забавя и изгарянето на калории и метаболизма на организма.

8 причини да пиете по чаша топла вода на ден

Човешкото тяло е приблизително 80% вода. Водата непрекъснато се отделя от човешкото тяло през бъбреците, потните жлези, дишането и черв...

Водата е най-полезната напитка, която хем хидратира тялото ни, хем помага при изгарянето на излишни калории. Мнозина са свикнали да започват сутринта си с чаша вода, с малко изстискан сок от лимон в нея, което е супер полезно за добрия метаболизъм и перисталтиката на червата.

Приемаме храна, която е бедна на витамин D

Причина за повишаването на хормона на глада – грелин може да бъде недостаъчния прием на  витамин D. Ако консумираме повече храни, които са богати на този витамин като  - черен дроб, яйца, рибни и млечни продукти, така ще си го набавим в организма. А също така този витамин се съдържа и в слънчевите лъчи, затова  е добре да си правим слънчеви бани, ако времето го позволява.

Не се занимаваме с активни спортни дейности

Препоръчително е поне пет пъти в седмицата за поне 45 минути, да извършваме умерена фицическа активност. Бягането, карането на колело, плуването и джогинга са подходящ начин за добро раздвижване и физическо упражнение. Тези спортове не само че ще подобрят тонуса ни, но и така ще имаме изваяна фигура и стегнато тяло, което ще повиши и метаболизма ни. Дори при строга диета, при липса на физическа активност, то няма да постигнем желания резултат.

Как да ускорите метаболизма си: 6 нетривиални и ефективни метода

Нашето тяло се нуждае от енергия, за да функционира правилно. Получава я от калории, смилане на храна, разграждането на протеини, мазни...

Хранене късно вечер или през нощта

През деня е от особено значение да се храним поне 5 пъти с по-малки порции като количество. Но е добре да има пауза от поне 13 часа между последното и първото ни хранене, особено ако сутрин се занимаваме с тренировки, започващи в 7 или 8 часа. Късното приемане на храна и то калорична много вреди на метаболизма. Подходящи храни за залъгване на глада по това време са плод или чаша мляко, които ще ни заситят.

Български лекар каза как да се храним за бърз метаболизъм

Прекаленият стрес в ежедневието

В днешният забързан век, стресът е основното нещо, от което повечето хора страдат. Той причинява много здравословни проблеми и забавяне на метаболизма. Когато тялото ни е под напрежение, то отделя хормона на стреса, който се нарича кортизол. Често забелязваме, че когао сме под стрес дори здравословната ни диета не дава желаните резултати, затова трябва да се стремим да го намалим доколкото е възможно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com