Защо младите хора пият и проявяват импулсивност?

2940
Защо младите хора пият и проявяват импулсивност?
Снимка: Getty Images/Guliver

Учени от университета на Съсекс твърдят, че са открили главната причина за склонността на тийнейджърите към импулсивно поведение, алкохолизъм и други вредни навици. "Виновник" се оказал генът KALRN, който участва в развитието на централната нервна система.

"Установихме, че определени изменения в гена KALRN са свързани както с пиянството, така и с активацията на мозъка при импулсивно поведение при тийнейджърите", казва д-р Йоланда Пеня-Оливера, цитирана от Science Daily. Изследването ще играе важна роля в диагностиката на някои психически разстройства.

Гени определят щастието и депресията

Генетици от 17 страни по света са провели мащабно изследване на геномните асоциации, свързани с поведението на човека, и са открили ген...

В новото изследване учените се опират на вече известни данни. Известно е, че между импулсивността и алкохолизма има определена връзка и че върху появата на пагубни пристрастия могат да влияят генетични фактори. Но точното определение кои именно гени са отговорни за развитието на вредни навици е сложна задача.

Първоначално изследователите провели експерименти на мишки. В контролирани условия гризачите били оценявани по тяхната способност търпеливо да чакат, за да получат награда. Животните, които реагирали на очакването прекалено бързо, били определяни като импулсивни. Учените фиксирали техния генетичен "набор", а след това го съпоставили с човешкия.

Психолозите провели допитване сред 1400 тийнейджъри на 14-годишна възраст, които разказвали за своите навици, склонност към алкохол и наркотици. След това преминавали през тест за оценка на способността да очакват възнаграждение. През целия експеримент мозъкът на младите хора бил сканиран с томограф.

Резултатите от изследването на тийнейджърите били сравнени с техните генетични "паспорти". Оказало се, че много гени, установени при мишките, се оказали свързани с импулсивността и при хората.

15% от гените определят живота ни

3230 са критично важните гени за всеки човек – дори малки мутации в тях убиват човека още преди раждането, пише Мегавселена. "Кр...

Изследването показало, че най-често при тях се повтаряло изменението в един ген - KALRN. Той кодира белтъка калирин, който участва във формирането на израстъци на повърхността на нервните клетки. По такъв начин този ген има огромно значение за развитието на психическите и когнитивните функции. Освен това KALRN е свързан с такива разстройства като синдром на дефицит на внимание и хиперактивност.

Учените се надяват, че изследването им ще помогне да се създаде система за скрининг, която да позволи предотвратяване на развитието на психически разстройства и пагубни навици при тийнейджърите. Резултатите от работата на учените са публикувани в изданието Frontiers in Genetics.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com