Защо на хърватите им викат „шахматистите“?

1806
Защо на хърватите им викат „шахматистите“?
Снимка: iStock

Официалните наименования на държавите и техните граждани не са единствените, които се използват, за да ги обозначим. Много държави, народи, градове имат своите прякори, част от които са по-популярни и по-често използвани в разговорната реч от официалните названия.

Така например Япония е Страната на изгряващото слънце, Тайланд – Страната на усмивките, Китай – Червеният дракон, Индонезия – Изумрудът на Екватора, Исландия – Земя на огън и лед, Англия – Земя на надежда и слава, Израел – Светата земя и т.н. Не само държавите имат своите прякори, сред които с любопитна история и произход, свързани с митологията, културата или религията, но и народите също имат наименования, различни от официалните.

Немците често са наричани „шваби“, българите са известни като „ганьовци“, французите са популярни като „петлите“ особено във футбола, ние често наричаме италианците „жабари“, макар да е това прякор, даден от англичаните на французите. Можем да продължим този списък с куп любопитни прякори, част от историята на които не знаем, но по-любопитно ни е защо на хърватите шахматистите им е прякорът, какъв е произходът на това прозвище и с какво е свързан.

Хърватия въведе таван на цените за 30 основни продукта

Защо са известни хърватите като „шахматистите“?

Ако сте футболен запалянко, със сигурност сте чували как спортните журналисти наричат хърватите шахматистите, но вероятно не знаете откъде идва този прякор. Шахът безспорно е спорт, популярен в Хърватия, а спортът като цяло има значителна роля в хърватската култура, но не той е националният индивидуален спорт на страната, за да даде името на народа ѝ. Много по-популярни от шахмата индивидуални спортове в Хърватия са тенис, алпийски ски и плуване – факт, който ни кара още веднъж да се чудим защо тогава са известни хърватите като шахматистите.

Отговорът на тази загадка се крие не в спортовете, практикувани с Хърватия и в популярността им, а в… знамето на страната. Тъй като на знамето на Хърватия има герб е на бели и червени квадратчета, подредени шахматно, народът на тази страна е популярен като шахматистите, прякор, който у нас тръгва от футболните срещи и родните спортните журналисти, които го популяризират, но той далеч не е създаден от тях и не само българите наричаме хърватите така. В целия футболен свят хърватите са известни като шахматистите не само заради герба на знамето на страната, а и заради шахматната дъска на емблематичния им екип, която всъщност няма нищо общо с шаха.

Каква е историята на червените и бели квадрати, които наподобяват шахматна дъска?

Червените и бели квадрати, разположени като на шахматна дъска, донесли прозвището шахматистите на хърватите, учудващо нямат нищо общо с шаха. Историята им ни връща към династията на Хабсбургите и Максимилиан I, който първи използва щитът с карирани полета. Именно от хабсбургите търсят помощ за съхраняване на християнството по време на османските нашествия хърватите.

Хърватия се самоопределя като кула, като крепост на християнския свят и че стои като щит, за да брани християнството и християнската земя. Така се появява илюстрацията на крепостна стена от квадратни тухли, която по-късно ще се превърне в герба на червено-белите квадрати, познати ни днес. Но как стига този герб и червено-белите квадрати, напомнящи за шахматна дъска, до футбола и екипите на играчите?

Нещо интересно става в Хърватия след приемането на еврото

Кога червено-белите квадрати, подредени шахматно, стават част от екипа на националния отбор на Хърватия?

Името на създателя на екипите, на чиито идеи и решения дължим червено-белите квадрати на екипите на футболния отбор  на Хърватия, е Мирослав Шутей. Негово дело са и проектът за новите герб, знаме и национални банкноти, които заменят старите, използвани от Хърватия до 1990 година, като идеята е връщане към корените и подчертаване на националната идентичност и култура.

Замяната е обусловена от получаването на независимост на Хърватия, а от стотиците предложения на Мирослав Шутей единодушно е избрано това с червено-белите квадрати, оприличени по-късно на шахматна дъска, които всъщност са елементи на крепостна стена, на кула и щит, каквито Хърватия е била за християнството в едни тежки години на мюсюлмански нашествия и опити за налагане на чуждата религия и претопяване на християнското население.

Оказва се, че шахматът няма нищо общо нито с прозвището, с което наричат хърватите, нито с екипите на отборите по футбол, както мнозина предполагат погрешно, а вие вече знаете верния отговор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com