Защо не можете да пиете, докато ядете?

6773
Защо не можете да пиете, докато ядете?
Снимка: iStock/Guliver

Сред многото препоръки е, да не се пие по време на хранене. Каква е причината за това мнение и доколко е оправдано, възможно ли е да се пие с храната или е вредно?

Диетолозите често забраняват пиенето на вода и други напитки по време на хранене. Често срещан съвет е да пиете чаша вода преди хранене, за да намалите апетита си, но се въздържайте от пиене по време и веднага след хранене. Какво мотивира това изискване и доколко е вярно?

Какво е интуитивно хранене и как да го прилагаме?

Интуитивното хранене означава да слушаме интуицията си – вътрешния глас, който да ни подскаже кога, колко и какво. Интуицията е к...

Като правило съветът да не се пие по време на хранене се основава на аргументи:

1. Водата ще разреди стомашния сок и по този начин ще влоши храносмилането. Често такива съвети получават хора, които са били диагностицирани с гастрит или други заболявания на стомашно-чревния тракт.

2. Бързо ще наддадете на тегло, защото ще ядете повече, отколкото сте планирали. Аргументът се основава на факта, че пиенето на течности ще улесни дъвченето на храната и ще се увлечете, без да проследите усещането за ситост навреме.

3. Водата ще „изтласка“ несмлените храни от стомаха в червата непреработени, нарушавайки процеса на храносмилане.

Няма нито едно авторитетно проучване, което да потвърди вредата от пиенето по време на хранене и влошаването на храносмилането. Много лекари, развенчаха мита за пиенето по време на храна и предложиха всеки да се ръководи само от собствените си предпочитания.

Формата на масата за хранене променя енергията на кухнята

Кухнята не е просто място за хранене или приготвяне на храна. Това е едно от най-важните места във всяка къща и апартамент, защото там ...

Защо можете да пиете по време на хранене?

Водата не пречи на храносмилането на храната

Водата и твърдата храна се движат по различни начини. Процесът на храносмилане в стомаха продължава около 4 часа, след което химусът - мека маса, третирана със стомашен сок - навлиза в червата. Водата напуска стомаха много по-бързо – пълна чаша течност ще влезе в червата за около 10 минути, „изтичайки“ в стомаха чрез несмляна храна.

Водата не разрежда стомашната киселина

Ако го разреждаше по някакъв начин, страдащите от киселини щяха по този начин да облекчат дискомфорта, като изпият чаша течност. Това обаче не се случва - дори един литър вода не понижава киселинността на стомашния сок, тъй като тялото, определяйки намаляването на концентрацията му, просто произвежда допълнително количество. Имайте предвид, че много плодове съдържат 70-80% вода, която също не пречи на храносмилането.

Ето защо през зимата пием повече алкохол

Ново изследване разкрива пряка връзка между подчертания спад на температурите и ограничения достъп до слънчева светлина и консумацията ...

Водата не изтласква несмляната храна в червата

Научните изследвания доказват, че течността напуска стомаха много по-рано от твърдата храна и не изтласква несмляната храна в червата.

Ако детето има затруднения при дъвчене и поглъща парчета, „избутвайки“ ги в хранопровода с напитки, това няма да навреди на пиенето по време на хранене, а на приема на храни, които не са правилно обработени със слюнка в стомаха. В такива случаи лекарят препоръчва промяна в подхода за хранене на детето и приготвяне на ястия с по-мека консистенция, както и показване на децата как да дъвчат правилно храната.

Съвременните хора често не получават достатъчно течности. Дехидратацията може да причини замайване, гадене и главоболие. При такива обстоятелства лекарите наричат ​​навика да се пие по време на храна доста полезен - по този начин тялото гарантирано получава допълнителна течност. Лекарите обаче не препоръчват непременно да се пие вода по време на хранене - според тях зависи само от навика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com