Защо не трябва да ядем ягоди?

10516
Защо не трябва да ядем ягоди?
Снимка: iStock/Guliver

Ароматният плод е символ на романтиката и любовта, предпочитан и консумиран с удоволствие заради вкусовите си качества, доказаните си ползи за здравето и красотата. Предвестник на лятото, той събужда сетивата и емоциите. Ягодите обаче не се препоръчват за консумация от всеки.

Кой и защо не трябва да яде ягоди?

Плодът е силен алерген, поради което не се препоръчва консумацията му по време на бременност и кърмене. Поради същата причина ягодите, както и останалите дребни червени плодове, са неподходящи за консумация от деца под 3-годишна възраст, за да не отключат алергия към вкусния плод.

Хората, страдащи от бъбречни заболявания, следва да ограничат консумацията на ягоди. Непрепоръчителна е комбинацията им с някои лекарства като енаприл, тъй като води до допълнително бъбречно натоварване.

Язвата е друго заболяване, което се обостря от консумацията на ягоди. Ако страдате от стомашни проблеми, избягвайте консумацията на този плод, заради съдържащата се в него салицилова киселина. По същата причина избягвайте ягодите, ако страдате от гастрит.

Търсят се 800 работници за бране на ягоди в Испания

800 кандидати за бране на ягоди търси испански кооператив на производители от провинция Уелва. Работодателите предлагат брутна зап...

Страдащите от кариеси и проблеми със зъбите са друга група хора, които следва да избягват консумацията на ягоди.

Ягодите са несъвместими и с приема на лекарства от групата на бета-блокерите.

Плодът е пълен с нитрати. Той е сред плодовете, съдържащи най-много нитрати. Може спокойно да го консумирате, ако не попадате в горните категории, за които не се препоръчва, и ако хапвате ягоди собствено производство.

Множеството семки и съдържащите се в ягодите оксалова и салицилова киселина, са най-честите причини да не се препоръчва консумацията на ягоди при определени заболявания. Здравите хора могат да се насладят на вкуса и аромата на плода, без да прекаляват.

Ползи от консумацията на ягоди

Учени откриха коя е най-замърсената с пестициди храна

Според данни на служители на Световната здравна организация (СЗО) ягодата е най-замърсеният със пестициди продукт в света, предаде БГНЕ...

Плодът е отличен антиоксидант, бори се със стареенето, свободните радикали. Подпомага образуването на нови клетки и обновяването на кожата. Съдържа значителни количества витамин С  - мощен антиоксидант, който поддържа имунната система здрава. Антиоксидантите са стражите на тялото, предпазващи го от редица болести, сред които и рак.

Ягодите подобряват обмяната на веществата и подпомагат борбата с излишните килограми, благоприятствайки отслабването. Освен че регулира нивата на кръвната захар и е беден на калории, този плод съдържа антоцианини, които помагат за изгаряне на подкожните мазнини. Това  прави ягодите незаменим за някои диети за вталяване.

Плодът е богат на витамини и минерали, които се грижат за здравето. Той е чудесно средство за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Потиска образуването на опасни и животозастрашаващи тромби, поддържа еластичността на съдовете, притежава противовъзпалителни свойства, които също оказват позитивно влияние върху работата на сърцето. Ягодите поддържат ниски нивата на лошия холестерол в организма.

Ягодата е плод,събуждащ и красотата на жената. Прилагана и като маска върху кожата, тя се грижи за изчистването ѝ от недостатъци и несъвършенства – пъпки, петна, акне.  Плодът подобрява еластичността, възвръща свежия и млад вид на кожата и има антисептични свойства.

Ако обожавате ягоди и те не са ви противопоказани, заседете си в саксийки на терасата, за да сте сигурни, че хапвате истински, ароматни и полезни плодове без химия и нитрати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Знаете ли с какво се хранят охлювите?
Знаете ли с какво се хранят охлювите?

Охлювите напоследък се превърнаха в доста популярни домашни любимци. Те са интересни за отглеждане и непретенциозни към изхранването си. Сред...