Защо не втасва тестото - тези грешки ни карат да „втасваме" ние!

2020
Защо не втасва тестото - тези грешки ни карат да „втасваме" ние!
Снимка: iStock

Всяка домакиня от време на време се сблъсква с капризите на тестото, което замесва. Например: тестото не втасва. Защо?

Основни грешки

Маята

Важно да се обърне внимание на срока на годност на маята. Отворена опаковка суха мая може да се съхранява при температура от +3 до +5°C до 7 дни, а „жива“ мая - до 12 дни; и не повече от 24 часа на топло.

Методът на приготвяне зависи от вида на маята. Сухата трябва да се смеси с брашно до консистенцията, посочена на опаковката. Пресованата трябва да се разтвори във вода или мляко, като се добави захар.

Брашното

Препоръчително е да използвате пшенично брашно за смесване с маята. На този етап спазвайте две правила. Първо, трябва да използвате мая със стайна температура. Затова, ако я съхранявате в хладилник, то преди да добавянето трябва да се държи на топло 10-15 минути. Второ, не забравяйте да пресеете брашното – за да се насити с кислород и създаване на условия, подходящи за растежа на гъбичките.

Рецепта за домашен хляб, която ще ви е сполучлива всеки път

Захарта и солта

Концентрацията на захар влияе върху процеса на ферментация. Оптималното съдържание е в рамките на 5% от общата маса. Твърде малко или твърде много захар може да попречи на способността на маята да функционира. Добавете сол в самия край на етапа на готово тесто. За разлика от захарта солта неутрализира активността на маята.

Температура и влажност

Времето, през което втасва тестото, е 2,5-3 часа. При това, е необходимо да се създадат комфортни условия. То трябва да се съхранява на топло място с висока влажност. Ако помещението, в което месите, е студено и прозорецът е отворен, тогава можете да го поставите в изключена фурна, в идеалния случай заедно с купа, пълна с гореща вода.

Втасване

Необходимите втасвания, всъщност, са две. Първото е необходимо, за да се размножат дрождите на маята и да се произведе въглероден двуокис. Второто ще помогне за възстановяване на порестата структура преди печене. След първото втасване трябва да омесите тестото, като започнете от центъра и се движите по периметъра. Това е необходимо за проникването на кислорода, който е нужен за по-нататъшното действие на маята. Можете да определите готовността след втасване, като натиснете с пръст. Ако втасването е недостатъчно, вдлъбнатината веднага се изравнява. При прекалено втасване следата от пръста изобщо не изчезва.

А какво може да се направи, ако сте спазили стриктно всички правила, но тестото все още не се надига?

Хляб, който се меси само с лъжица и след това се пече

Създавате комфортни условия

За да се активира маята, трябва да се спазват температурни условия. Тестото трябва да се поддържа топло. Опитайте се да създадете подходящи условия.

Наливате вряла вода в тенджера и я покривате с кърпа. Върху нея поставяте купата с тестото и също я завивате с кърпа. Топлината и парата създават желаното ниво на влага.

Добавяте мая

Ако тестото не втасва, може да замесите нова порция мая. За целта разтваряте една чаена лъжичка мая в 240 мл топла вода и сипвате една супена лъжица захар в нея. Сместа трябва да престои 5-10 минути, докато се образува мехурчеста пяна. В това време загрявате тестото до около 30 градуса. Разбърквате сместа с маята до еднородна смес.

Добавяте брашно

Какво да направите, ако сте създали комфортна среда, добавили сте нова порция прясна мая, но тестото все още не втасва? Проверете дали то не е твърде лепкаво. Ако е така, добавяте още брашно и месите пак, докато спре да лепне по ръцете ви. Когато е готово, го слагате на топло за половин час.

Добавяте течност

Понякога тестото се оказва пък твърде гъсто. В този случай трябва да добавите течност със стайна температура. В зависимост от консистенцията регулирайте обема на добавената вода или брашно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com