Защо ни е необходимо чувството на срам?

10489
Защо ни е необходимо чувството на срам?
Снимка: iStock/Guliver

Срамът е защитна реакция и механизъм за оцеляване в група, възникнал в процеса на еволюция. До този извод са стигнали американски учени. Резултатите от изследването са публикувани в Science Alert.

Учените смятат, че срамът е изиграл ключова роля в оцеляването, както и други защитни механизми, които са насочени към това човек да не си причинява вреда.

Много ли ви е срам? Пийте един тестостерон!

Напитка с добавка на тестостерон може да стане новият начин за решаването на проблема със силната срамежливост, смятат холандски учени....

„Физическата болка възпрепятства да увреждаме своите тъкани. Функцията на срама е да ни защити от нарушения на социалните връзки или да ни мотивира да ги изграждаме“, казва психологът еволюционист Даниъл Сницър от Калифорнийския университет.

Срамът кара хората да действат по определен начин и да остават социални – в древни времена да бъдеш сред себеподобни, е било залог за оцеляване.

„Нашите предци са живели в неголеми групи, които са се занимавали с лов и събирателство. В този свят животът е зависел от събратята, които те смятат за достатъчно ценен, за да защитават теб и твоето потомство“, пояснява антропологът Джон Туби.

За да проверят своята теория, учените провели експеримент, в който взели участие 900 души – жители на САЩ, Индия и Израел. Хората трябвало да опишат своите усещания в редица жизнени ситуации, които биха могли да доведат до чувство на срам и отхвърляне от околните. Членовете на първата група били „съдии“ на тези, които се държали „неподобаващо“, а във втората група били „подсъдимите“.

По-добре котки, отколкото кучета… според еволюцията

От еволюционна гледна точка котките са се оказали по-приспособени от кучетата, пише The Independent, като цитира изследване на швейцарс...

Учените са установили пряка връзка между негативната реакция на околните на неподобаващото поведение и чувството на срам при тези, които се държали по такъв начин. При това в различни общества границите на недопустимото могат да варират. Общи се оказали такива черти като алчност, липса на амбиция и невярност.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com