Защо повечето национални флаговете са правоъгълни или квадратни?

13324
Защо повечето национални флаговете са правоъгълни или квадратни?
Снимка: Община Тетевен

Много е вероятно по-голямата част от хората никога да не са чували за вексилология и, че голям брой от тези, които са чували, са твърди последователи на поредицата „Теория за Големия взрив“ и следователно на програмата на Шелдън Купър, в която той изследва толкова подробно, колкото изисква неговият герой, вълнуващия и любопитен свят на знамената, пише БГНЕС, позовавайки се на „Травелер“. Един от първите въпроси, които стартира програмата на този теоретичен физик е кое е единственото неправоъгълно знаме и защо по-голямата част от флаговете са правоъгълни или квадратни? Най-лесният отговор би бил за способността му да се движи при движението на въздуха, но би бил непълен.

Триъгълните, като тези на морските клубове, издържат повече и имат по-малко ефект на камшик, но имат по-малък капацитет да носят емблеми, правоъгълникът ви дава повече възможности за съдържание и дизайн”, обяснява Хосе Карлос Алегриа, президент на Испанското дружество по вексилология . „Разбира се, има много пропорции“, посочва той. Най-използваните са 2:3 (т.е. ако ширината измерва две единици, дължината измерва три) и 1:2, но има много повече, като съотношението 13:15 в Белгия, съотношението 7:10 в Бразилия или 28:37 на знамето на Дания, считано за най-старото в света. Сега, след като въпросът с формата е разрешен, какво е това изключение? Ако се съсредоточим върху националните знамена, тази особеност във формата се поставя от Непал. Пазителят на Еверест има флаг, оформен от два триъгълника, които представляват Хималаите и двете основни религии на страната, индуизма и будизма.

Община Враца раздаде над 1500 знамена на ученици (СНИМКИ)

„Нашият град е дълбоко свързан с Освобождението на България от турско робство. Освен историческите паметници и свидетелствата за ...

А цветовете? Пурпурночервеното олицетворява цвета на рододендрона, националното цвете, и е знак за победа и смелост, докато синия сектор означава мир и хармония. Защо цветовете имат голямо значение, когато става въпрос за знамена? Няма национално знаме, например, което да има виолетов цвят като основен, тези на Доминика и Никарагуа го съдържат в много малки детайли, дори това на Южна Африка, което, както на Южен Судан, едно от тези с най-много цветове, по-конкретно шест: червено, жълто, бяло, зелено, синьо и черно. Черното не е много разпространено, когато става въпрос за национални знамена, макар че още по-рядко е да се появи пушка АК-47-. Казват, че това е начин да се покаже решителността на хората да защитят свободата си - това е случаят с националния флаг на Мозамбик. Друг рядък случай е детайлния дизайн на пет килима, представляващи петте основни племена в страната, този на Туркменистан.

Общото е, че знамето се състои от три хоризонтални ленти, което е преобладаващото мнозинство от най-използвания дизайн, последвано от трите ленти, но този път вертикално. В случая със скандинавските, често се използва скандинавският кръст или кръстът на Свети Олаф и ако пътуваме до Океания, ще открием интересна комбинация от знаци, при които британският Юнион Джак обикновено не липсва, въпреки че някои страни, като Нова Зеландия, се опитват, безуспешно да модернизират знамето си с националните си символи, за да се отърват от колониалните отгласи.

Дизайнът на испанското знаме например е странно необичаен. „Един от успехите на испанците е, че централната ивица е два пъти по-широка от тези по краищата, макар че понякога е изразено слабо. Това го прави доста отличителен “, аргументира се Алегрия. Връщайки се към цветовете, най-много във флаговете се ползва червеното, следвано от бяло и синьо. Червеното се използва най-много в Азия, Европа и Южна Америка, синьото в Океания и Северна Америка и зеленото в Африка. Истината е, че списъкът със знамена, които не съдържат червения и синия диапазон, е ограничен до осем държави: Кипър, Нигер, Нигерия, Саудитска Арабия, Пакистан, Ямайка, Ирландия и Кот д'Ивоар.

Виждайки тези два флаговете на Ирландия и Кот д'Ивоар лесно могат да бъдат объркани, тъй като имат еднакъв дизайн на три вертикални ивици с еднакви цветове само в обратен ред. Ирландският е зелено, бяло и оранжево, докато Кот д'Ивоар е оранжево, бяло и зелено. Нещо подобно се случва с Индонезия (две хоризонтални ивици, горната червена и долната бяла) и Полша (същите две ивици, но с бяла отгоре и червена отдолу) или Коста Рика и Тайланд с променени цветове по ред.

В Белград палиха знамената на ЕС, САЩ и НАТО

В центъра на Белград днес националистическата Сръбска радикална партия (СРП) на Воислав Шешел проведе протестен поход по случай 20-та г...

Въпреки че има още по-фрапиращи случаи, в които знамената са еднакви като тези на Индонезия и Монако, където несъответствието е само в размера на плата или тези на Колумбия и Еквадор, които се различават само по щита в последния. Подобен случай - в който трябва да изострите очите си, за да различавате добре цветовата гама е този на Италия и Мексико. А в тези на Румъния и Чад въпросът е в малко по-тъмни тонове. Да, цветовете на йорданското и палестинското знамена са еднакви, абсолютно еднакви, с изключение на това, че първото има малка бяла звезда. И в момента няма регламент, който да пречи на две държави да имат едно и също знаме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com