Защо тялото се нуждае от магнезий през зимата и как да го набавим

8635
Защо тялото се нуждае от магнезий през зимата и как да го набавим
Снимка: iStock

Магнезият участва в синтеза на енергия в човешкото тяло. Естествено, през зимата той е жизненоважен за пълноценното функциониране на мозъка, нервната и сърдечно-съдовата система, както и за защита от умора. През студения период се изразходват максимално количество енергийни резерви, които трябва да се попълват.

Защо имате нужда от магнезий

Ако това се случва с вас, значи имате дефицит на МАГНЕЗИЙ

Магнезият е минерал, от който организмът ни се нуждае, ако искаме да функционира правилно. Можем да си го набавяме чрез храната, но не ...

Полезният минерал принадлежи към групата на макроелементите и е необходим за пълноценното човешко съществуване. Магнезият подобрява настроението, участва във важни метаболитни процеси, отговаря за функционирането на основните органи, стимулира нервната система и произвежда антиоксиданти. Учените твърдят, че участва в над 300 жизненоважни функции. В комбинация с желязо, магнезиевите соли осигуряват пълноценното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове.

При дефицит има нарушение на сърдечната дейност и крампи. Веществото има спазмолитично и съдоразширяващо действие, стимулира чревната подвижност и повишава жлъчната секреция. Необходим е за поддържане на костната и мускулната маса, предотвратява затлъстяването, тонизира мускулите, укрепва костите и ставите, предотвратява развитието на остеопороза и подобрява здравето на зъбите. Употребата на магнезий е превантивна мярка за депресивни състояния, намалява тревожността и нервното напрежение, като повишава нивото на серотонин в кръвта.

Как да попълните баланса си

Нуждата от този минерал се задоволява основно от храните, богати на това вещество. В растящия организъм нуждата от магнезий е много по-висока. Възрастен трябва да получава 500 милиграма минерал на ден, деца, в зависимост от възрастта, от 140 до 530 mg. Експертите, след като са проучили въпроса, са съставили списък с полезни продукти. Този списък включва банани, пълнозърнест хляб, черен шоколад, ядки, ленено семе и тиквени семки. Освен това, бобовите, зърнените храни, картофите, стафидите, ябълките влияят благоприятно на здравето. За месо трябва да се предпочитат телешкото и пилешките гърди.

Няколко причини да консумираме спанак по-често

Всички знаем историята за Помпай Моряка и как той има сили от спанака. Макар и шеговито представено, има и голяма доза истина. Спанакът...

Необходимо е да се преразгледа диетата през зимата и да се добави храна, богата на витамини и микроминерали. По този начин се осигурява пълен поток от хранителни вещества в тялото. Трябва да си осигурявате разнообразие на хранителни продукти при всяко хранене, за да не се допуска недостиг на определени вещества за сметка на други. Така няма да се налага да пиете добавки с витамини и минерали. Наблегнете на сезонните плодове и зеленчуци и няма да сгрешите. Остава и да не прекалявате с вредните храни по празниците и всичко ще е наред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com