Защо в Румъния са писали на кирилица до 19 век?

13781
Защо в Румъния са писали на кирилица до 19 век?
Снимка: iStock

Предците на румънците започват да използват кирилицата още от разпространението на християнството в Източна Европа, използвайки църковнославянския (старобългарски) език в богослужението, това се е случило преди повече от хиляда години, през периода на Първото българско царство.

Кирилицата остава официалната писменост на влашкия (румънски) език много дълго време. Румънците и молдовците се разбирали отлично с кирилицата.

Молдавската кирилица е кирилицата, предназначена за румънския език за комуникация в Съветския съюз и е била официално използвана от 1924 до 1932 и от 1938 до 1989 (и все още се използва днес в самопровъзгласилата се молдовска област Приднестровието).

Знаете ли кои народи си служат с кирилицата?

До 19-ти век румънският обикновено се пише с помощта на местния вариант на кирилицата. Вариант, основан на реформираната руска писменост, въведена за първи път в края на 18 век, и става широко разпространена в Бесарабия след присъединяването й към Руската империя, докато останалата част от Княжество Молдова постепенно преминава към латинската азбука, официално приета след обединението с Влашко, което води до създаването на Румъния.

Граматиките и речниците, публикувани в Бесарабия преди 1917 г., както тези, които използват етикета „молдовски“, така и онези малко, които използват „румънски“, използват версия на кирилицата, която продължава в Бесарабия дори след Съединението от 1918 г.

Дебатът за румънската азбука продължава до самото начало на 19 век. И едва тогава в Румъния, полунезависима от турците, постепенно започват да преминават към латиница. И постепенно те успяват да комбинират дълго време в едни и същи текстове буквите от двете азбуки наведнъж!

Знаете ли защо кирилицата заменя глаголицата

По време на перестройката, молдовците веднага преминават към латиницата. Това важно събитие се случва през 1989 г. И това става една от причините за войната в Приднестровието, чиито жители виждат в промяната на азбуката желанието на Молдова да стане част от съседна Румъния.

Румънците преминават от кирилица на латиница, вярвайки, че римските им предци са писали по този начин и че латинската азбука е по-подходяща за техния романски език.

Молдовците последват латинската азбука по същите причини, а също и защото техните румънски братя преди това са предприели тази стъпка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com