Защо ви е трудно да прекратите връзка с токсичен приятел

7060
Защо ви е трудно да прекратите връзка с токсичен приятел
Снимка: iStock

Вече нямате съмнение, че трябва да прекратите отношенията си с “приятел”, в когото сте открили доста токсични черти. Мислите си, че няма да е трудно, но всъщност се оказва, че не е точно така. Продължавате да приемате поканите за срещи, отлагате и времето си минава. Защо всъщност е толкова трудно? Ето някои причини:

1. Токсичните приятели имат и своите положителни черти.
Психологът Ян Ягер в книгата си “Когато приятелството наранява” пише, че токсичните черти на хората се разкриват само от време на време, а през останалото време приятелят ви е готов да ви помага и утешава. В този случай претеглете всички “за” и “против” на това приятелство. Ако този човек винаги нарушава обещанията си, не ви връща нещата, които заема от вас, възползва се от помощта ви или издава тайните ви на други хора, може би готовността ви да отидете заедно на кино или на кафе не е толкова важна.

2. Страхувате се да останете сами.
Страхът от самотата е най-разпространената причина хората да толерират лошото отношение на приятел. Ако сте отворен и мил, винаги ще намерите нови приятели.

3. Приятелството ви е старо и пълно с мили спомени.
Ако стар приятел не ви носи нищо освен раздразнение, общото ви минало ви пречи да вземете крайно решение да прекратите взаимоотношенията си. Раздялата с приятел е подобна на раздялата с интимен партньор. Всичко, което трябва да направите е, да бъдете търпеливи и изчакате.

4. Не разбирате чувствата си.
Може би изпитвате разнопосочни емоции към този човек: любов, гняв, раздразнение. Вие трябва да разберете кои чувства надделяват и да изберете дали да продължите тази връзка или не.

5. Мислите, че заслужавате такова отношение.
Понякога се опитвате да намерите извинения за отношението на токсичния си приятел и си казвате “Може би е прав и аз наистина имам всички тези недостатъци?” Трябва ли да сте перфектни, за да заслужите добро отношение? Ако е така, това не е приятелство.

6. С него ви е забавно.
Да, знаете, че вашият “приятел” не ви уважава, натоварва ви с проблемите си и не се интересува как се чувствате. Но той е толкова забавен. Има толкова много приятели и познати, организира събития, купони, забавления. Ако прекратите приятелството си, няма ли да ви липсват всички тези емоции? Помислете трезво. Вие решавате, просто претеглете кое натежава: удоволствието от общите забавления или гнева, че не му пука за вас.

7. Имате общи приятели.
Ако не искате общите ви приятели да вземат нечия страна, по-добре избягвайте открита война и официална раздяла. Опитайте да се дистанцирате бавно и постепенно, за да се отървете от слухове и обвинения.

10 неща, които една жена никога НЕ трябва да чува

Всеки казва неща, които не иска, но има и такива, които просто са неприемливи. Ако ги чуете от партньора си, замислете се дали наистина...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com