Зехтинът и ползите му за здравето

9816
Зехтинът и ползите му за здравето
Снимка: iStock/Guliver

Едно от най-старите масла, получени от плодовете на европейските маслини, е зехтинът. Използването на зехтин е много широко и се използва не само в кухнята, но и по време на козметични процедури.

Зехтин - хранителни стойности

Зехтинът сега е един от основните елементи на средиземноморската диета, но употребата му датира от 4000 г. пр. Хр. Страни като Армения, Палестина и Индия го използват за овлажняване на кожата и го използват като лекарство. Вавилонците вече регулират производството и търговията му, докато римляните налагат данъци под формата на зехтин.

Зехтинът има уникален характер и вкус, тъй като се извлича от маслини само чрез механични или други физически методи. Средиземноморската диета, в която зехтинът е основният източник на мазнини, е свързана с намален риск от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, метаболитен синдром, диабет тип 2, високо кръвно налягане и защита срещу мозъчни заболявания и свързани с възрастта заболявания.

Зехтин и сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са водещата причина за преждевременна смърт в световен мащаб.

Интересното е, че населението в средиземноморските региони има ниска смъртност (смъртност) от сърдечни заболявания. Въпреки че това се дължи на комбинация от фактори, се смята, че високата им консумация на екстра върджин зехтин е един от тях.

На активните съединения в зехтин изглежда имат силни кардиопротективни свойства - помага за понижаване на кръвното налягане и предотвратяване на атеросклероза (втвърдяване на артериите). Едно проучване установи, че много консумация на зехтин помага да се намали нуждата от лекарства за кръвно налягане с 48 %.

Едно прегледно проучване, което разглежда данни от над 840 000 души, установява, че хората, които консумират най -много зехтин, са 9 %. по -малко предразположени към сърдечни проблеми и 11 процента. те умират преждевременно по-рядко от тези, които консумират най-малко зехтин.

В допълнение, зехтинът намалява възпалението в организма, предпазва " лошия" LDL холестерол от окисляване, подобрява лигавицата на кръвоносните съдове и може да предотврати прекомерното съсирване на кръвта.

Зехтинът и рискът от инсулт

Инсултът е втората най-честа причина за преждевременна смърт, след сърдечни заболявания. Тя е тясно свързана с тези заболявания и споделя много от едни и същи рискови фактори: висок холестерол и високо кръвно налягане.

Едно френско проучване, което сравнява употребата на зехтин с честотата на инсулти, установява, че тези, които консумират най -много зехтин, имат 41%. по-малък риск от инсулт. Много други проучвания също са открили подобни резултати.

Тези открития имат смисъл, защото хората, които добавят зехтин към диетата си, вероятно ще заменят други по -малко здравословни мазнини със зехтин. Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти и мононенаситени мазнини в екстра върджин зехтин.

Зехтин и рак

Известно е, че това, което и как ядем, може да повлияе на развитието на рака. Наблюдателните проучвания показват по -ниска честота на някои видове рак в региони, където консумацията на зехтин е висока.

Анализ на 19 проучвания установи, че хората, които консумират повече зехтин, са по-малко склонни да развият рак на гърдата и стомашно-чревния тракт .

Учените подозират, че уникалното съдържание на олеокантал в зехтина може да играе защитна роля срещу рака. Интересното е, че олеоканталът е антиоксидант, който се прави от девствени маслини и не се намира в никоя друга храна ... дори маслини.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com