Знаете ли, че тези полезни храни могат да имат вредно въздействие?

13588
Знаете ли, че тези полезни храни могат да имат вредно въздействие?
Снимка: iStock

Понякога в стремежа си да се храним здравословно ние допускаме доста грешки. Или пък нашите баби са решили да ни лекуват с определени храни. Оказва се, че доста от продуктите, които смятаме за изключително полезни, могат да подействат негативно на организма ни. Ето кои са те и какви са евентуалните последици от консумацията им:

Лукът и чесънът може да причинят лошо храносмилане

Те имат силни противовъзпалителни свойства, но при някои хора действат и негативно – предизвикват киселини и забавят храносмилането. За да не се лишите от тези полезни храни, е добре да проучите как ви влияят по-добре – преработени на пара или задушени, за да не предизвикват такива реакции и същевременно да запазят ползите си. 
Друг вариант е винаги да ги консумирате с копър или мента, за да не се въздейства върху храносмилателния процес. А друг плюс е, че миризмата им няма да се задържи в устната кухина.

Неподозираните ползи от зелените орехчета

Орехът е бил използван от хората за лечение от древни времена. Оказа се обаче, че младите зелени орехи имат дори по-полезни свойства от...

От орехите може да се появят афти

Не само орехите, но и шоколадът, зелето, сиренето и лешниците може да са причинители на афти. Това се дължи на промяната нивата на киселинност в устната кухина. Ако имате такъв проблем, препоръчваме ви да избягвате суровите орехи и да ги консумирате само като съставка в някой друг продукт или печени.

Шоколадът може да причини главоболие

Консумацията на черен шоколад при някои хора може да предизвика главоболие. Той всъщност е добър антиоксидант, който ускорява пулса и разширява кръвоносните съдове, но всеки организъм възприема какаото по различен начин. Ако имате високо кръвно, въздържайте се от прекалената консумация на шоколад или си купувайте такъв с по-малък процент какао. Не хапвайте в комбинация с кафе или зелен чай, за да не се удвоят симптомите.

Плодът, който ще изчисти ръцете ви, боядисани от орехови люспи

Знаете, че ореховите люспи цапат ръцете много, а проблемът с дрехите е необратим. Колкото и да са вкусни, тези ядки успяват да създадат...

Зеленчуците водят до подуване на стомаха

Зеленчуците са жизненоважна храна и трябва да присъстват в ежедневното ни меню. Истината е, че някои от тях се смилат по-бавно и причиняват подуване на стомаха. Такива са например фасулът, каартофите, зелето, артишокът, целината, броколите и др. Суровите зеленчуци, консумирани в по-късните часове на нощта, също могат да са причина за подуването на стомаха и появата на газове. 
При подобни проблеми, преработвайте зеленчуците на пара или ги задушавайте, подправяйте с джинджифил, кимион или кардамон, за да нямате проблеми с газовете. 
За да редуцирате подуването на корема, след хранене може да си направите чай от лайка, маточина или мента.

Яйцата могат да причинят жлъчни кризи

Яйцата също са много полезна за нас храна и богата на полезни вещества, но прекомерената им консумация може да затрудни дейността на черния дроб и жлъчката. Не пържете в олио или масло яйцата, ако след това се появява жлъчна криза. Най-добре ги консумирайте сварени или пържете без мазнина с добавка зелена салата – за ускоряване на храносмилателния процес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com