Знаете ли какво е старото име на Синеморец?

17608
Знаете ли какво е старото име на Синеморец?
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Синеморец е мястото, където морето среща Странджа планина, създавайки живописна природа - дълги пясъчни плажове с кристална вода, широколистна прохладна гора, достигаща самия бряг на плаж Бутамята и великолепното устие на река Велека, която се влива в Черно море.

Знаете ли какво е старото име на Синеморец?

* Галазьой - гръцкото название на селото, което означава “светло, небесносиньо”

* Каланджа - турското произношение на Галазьой

* Дебелец - българският вариант на Каланджа
  През 1934 г. селото е преименувано на Дебелец само за няколко месеца.

* Синьоморец
  Още през 1934 г. от Дебелец селото получава името Синьоморец.

* Синеморец - от 1966 г. е с днешното си име, което в буквален превод от гръцкото “Галазиос” означава “небесносин”

Знаете ли какво е старото име на Велико Търново?

Предполага се, че село Синеморец е построено върху останките от древно тракийско селище.
В северозападния край на селото са открити тракийска надгробна могила и укрепен владетелски дом, които свидетелстват за тукашно селище през тракийско-елинската епоха. Могилата е разкопана през 2006 г., когато е открито златно съкровище с общо 160 предмети, великолепни произведения на античното ювелирно изкуство

Името Каланджа се среща за първи път в писмен извор от 1498 г. В документ за търговия със сол са изброени 19 семейства. През XVII в. данни за селото се откриват в данъчен регистър на кааза (окръг) Анхиало (днес Поморие). 

В църквата “Свети Георги” има интересна икона “Свети Модест”. Покровителят на земеделците и овчарите е нарисуван между две дървета над орач с волове, овчар със стадо, кон и бивол. Впрегнатите животни са изобразени, заедно с дърветата, защото местните обитатели се занимават с превозване на дървен материал. Това се споменава и от Броняр, според който в 1786 г. в Каланджа има 17 къщи.

Името на селото присъства в картата на Османската империя от немския географ Кристиян Рейнхард, отпечатана през 1821 г. Руският офицер и картограф Енехолм през 1829 г. дава кратки сведения за селището, като съобщава, че се намира на около 4 км западно в горите, в местността “Юртя” и наброява тридесетина къщи. Друго колибарско селище съществува между Резово и Синеморец в местността “Силистар”, където до недалечно минало стоят развалини от селски воденици. Тези малки селца са свидетелство за периодично изселване на селището към вътрешността на Странджа, предизвикано от нападенията на лазите - кавказки пирати, за които се говори в местните предания.

Съгласно Берлинския договор от юли 1878 г. Каланджа остава в пределите на Османската империя. Получава свободата си едва след Междусъюзническата война и подписване на Букурещкия мирен договор от 1913 г. По това време населението на селото е представено от 14 гръцки семейства. 

Знаете ли какво е старото име на Димитровград?

След изселването на гърците през 1914 г., в селото идват български бежанци от Източна Тракия. Населението се занимава основно със земеделие, скотовъдство, въглищарство и риболов в морето и по река Велека. 

Според данни от 1914 г. в района на селото има 190 000 дка гори. През 1926 г. има 59 къщи и 260 жители, от които 174 са преселници главно от Блаца.

След 9 септември 1944 г. село Синьоморец попада в граничната зона, до която достъпът е ограничен и се превръща в затънтено селце със затихващи функции. През 50-те години тук има около 80 къщи.

В началото на 90-те години граничните зони се отварят и Синеморец се превръща в предпочитана лятна дестинация за много българи.
Днес селцето е сред малкото крайбрежни места, съхранили девствената си природа, където все още са останали закътани места за уединение и сливане с живописната красота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com