Знаете ли кои ензими се грижат за разграждането на алкохола?

2290
Знаете ли кои ензими се грижат за разграждането на алкохола?
Снимка: iStock

Употребата на алкохол увеличава риска от многобройни негативни последствия за здравето - от увреждане на черния дроб до някои видове рак. Но някои хора, които пият редовно, са с по-голяма вероятност да развият подобни проблеми от други. Специалистите смятат, че разликата между хората е свързана с метаболизма на организма или как се разгражда алкохолът.

Колко бързо се метаболизира алкохолът?

Без значение колко алкохол приемате, тялото ви е способно да метаболизира само определена част от него на всеки час. Скоростта на метаболизма на алкохола е около едно питие на 1 час. Ако приемате повече от това количество, то се натрупва в тялото и причинява интоксикация.

Ако приемете едно питие, ви трябват 1-2 часа да стигнете ниво 0 на алкохолна концентрация в кръвта. Ако приемете повече от едно питие за кратко време, ще ви трябват повече от 1-2 часа да се метаболизират от черния дроб. Времето за метаболизиране на алкохола е различно при всеки индивид. Но при всички случаи алкохолът се метаболизира много по-бавно отколкото се абсорбира.

Кои ензими разграждат алкохола?

След като се приеме, алкохолът се абсорбира в кръвта от стомаха и червата. Следва метаболизиране от ензими - химически съединения в организма, които разграждат други химически съединения.

Кой алкохол е най-добър за сваляне на кръвното налягане?

Алкохолът се разгражда от два ензима:
* алкохол дехидрогеназа (ADH)
* алдехид дехидрогеназа (ALDH)

Тези два ензима започват да разграждат молекулата на алкохола, за да може в крайна сметка той да бъде изхвърлен от организма.

Алкохол дехидрогеназа спомага за превръщането на алкохола в ацеталдехид. Ацеталдехидът остава в тялото за кратко време, тъй като бързо се превръща в ацетат от други ензими. След това ацетатът се разгражда до въглероден диоксид и вода. Въпреки че ацеталдехидът остава в тялото за кратко, той е много токсичен и добре познат канцероген.

По-голямата част от алкохола се метабилизира от черния дроб, но малки количества алкохол се елиминират от организма чрез образуване на етилови естери на мастните киселини - вещества, които вредят на черния дроб и панкреаса.
Малка част от алкохола не се метабилизира, а се изхвърля чрез дъха и урината, затова може да се измери чрез съответни тестове.

Опасностите на ацеталдехида

Ацеталдехидът може да причини сериозни увреждания на черния дроб, тъй като това е мястото в организма, където по-голямата част от алкохола се разгражда до този токсичен отпадъчен продукт. Част от алкохола се метаболизира в панкреаса и мозъка, където ацеталдехидът също може да причини увреждане на клетките и тъканите. Малки количества алкохол се метаболизират в стомашно-чревния тракт, който също може да бъде увреден от ацеталдехида.

Някои специалисти смятат, че ацеталдехидът не само причинява увреждания на тъканите, но играе роля за възникване на някои от поведенческите и физиологичните ефекти, свързани с консумация на алкохол.

Колко алкохол има в една бира?

Води ли ацеталдехидът до увреждания?

Експеримент с лабораторни животни разкрива, че ацеталдехидът води до липса на координация, нарушение на паметта и сънливост.

Други специалисти твърдят, че тези ефекти не може да се причинят само от ацеталдехида, тъй като мозъкът се предпазва от токсични вещества в кръвта чрез кръвно-мозъчната бариера.
Въпреки това, когато ензимите каталаза и CYP2E1 метаболизират алкохола - което се случва само при прием на огромни количества алкохол - ацеталдехидът може да се синтезира в самия мозък.

Гени и метаболизъм

Количеството алкохол, което човек метаболизира за 1 час, зависи основно от 2 фактора: размера на черния му дроб и индекса на телесната маса. Затова скоростта, с която се метаболизира алкохолът, е различна при отделните индивиди.
Проучвания доказват, че гените са най-важният фактор, който обуславя колко ефективно се разгражда алкохолът от организма.
Вариации в ензимите алкохол дехидрогеназа и алдехид дехидрогеназа се проследяват до вариации в гените, които кодират тези ензими. При някои хора тези два ензима не работят много добре, а при други са много по-ефективни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com