Знаете ли кои са официалните азбуки в Европейския съюз?

30779
Знаете ли кои са официалните азбуки в Европейския съюз?
Снимка: iStock

Европейският съюз има 27 страни членки и тъй като поддържа политика по многоезичие и насърчава активното използване на езиците на всички страни, които са част от него, в ЕС има обявени за официални цели 24 езика.

Официалните езици в Европейския съюз са английски, датски, естонски, ирландски, гръцки, български, испански, италиански, немски, нидерландски, латвийски, литовски, малтийски, финландски, унгарски, словашки, френски, хърватски, чешки, полски, словашки, португалски, румънски, словенски. Езиците, който най-рано са станали официални в ЕС в далечната 1957 година, са италианският, френският, немският и нидерландският, следвани от обявените за официални през 1973 година датски и английски език.

Колко звука има в българската азбука?

Всеки един от нас трябва да знае колко звука има в българската азбука. Именно за това ще си говорим в днешната статия. 45 са звуците в...

Гръцкият е обявен за официален няколко години по-късно – през 1981 година и е последван от испанския и португалския – през 1986 година. Останалите езици са обявени за официални през настоящия век, като българският е през 2007 година – тоест през годината на приемането на България в ЕС, а най-късно е обявен за официален хърватският език.

Годината на обявяването на даден език за официален в ЕС не е случайна, а е обвързана счленството на държавата в съюза. Всички тези езици, обявени за официални в ЕС, спадат към индоевропейското езиково семейство, а доминиращи сред тях и в ЕС са  3 големи подсемейства – германски, романски и славянски езици.

Колко обаче са азбуките в ЕС и кои са официалните азбуки в Европейския съюз? Те са много по-малко от официалните езици и една от тях е създадена в България – кирилицата.

Кои са официалните азбуки в Европейския съюз?

Любопитни факти за българската азбука, които не знаете

Преди повече от две столетия нашите предци са започнали да отбелязват 24 май. Много е важно всеки един българин да се чувства горд с ду...

За разлика от големия брой официални езици в Европейския съюз официалните азбуки са 3, като първата, която е приета за официална, е латиницата. Латиницата е обявена за официална азбука в ЕС в далечната 1957 година – годината на създаване на съюза.

Десетилетия по-късно в годината на приемане на Гърция в Европейския съюз гръцката азбука също става официална в ЕС. През 2007 година, когато България става член на ЕС, българската азбука, тоест кирилицата, заменила глаголицата, също става официална в Европейския съюз и отговора на въпроса кои са официалните азбуки в Европейския съюз става окончателен – латиницата, кирилицата и гръцката. И тук, както при обявяването на един език за официален в ЕС, годината на обявяването на дадена азбука за официална не е случайна и е свързана с година на приемане за член на съюза.

България безспорно има повод за гордост като родина на кирилицата – една от трите официални азбуки в ЕС. Разбрали кои са официалните азбуки в Европейския съюз и че нашата е една от трите, вероятно бихте искали да узнаете нещо повече за нея. Кирилицата, създадена в Преславската книжовна школа в края на IX или началото на X век, постепенно измества глаголицата, на основата на която е създадена, тъй като е по-лесна от нея. Името си носи от името на Кирил Философ – създателя на глаголицата.

Според данните от международно проучване днес кирилицата се превръща в една от трите основни азбуки в интернет, във водеща азбука, чрез която общуват милиони онлайн потребители. Съхраняването на всеки език и азбука, които са част от ЕС, е важно и е част от грижата за съхраняване на европейската история, култура и памет.

Колко гласни букви има в българската азбука?

Нито една буква или звук не са случайни. Българите трябва да сме горди и щастливи от това, че езикът ни е най-близък до древните свещен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com