Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли коя българска билка се нарича войнишка трева

03 април 2024, 06:45 часа

Това лечебно растение има много имена: бяла главичка, войнишка билка - това са само някои от тях. И всички те са оправдани от уникалните лечебни свойства на белия равнец.

Билката бял равнец - за какво помага

“В народната медицина белият равнец се използва най-често като универсално кръвоспиращо средство, което има такива свойства благодарение на високото съдържание на ахилеин в цветовете и листата. Този горчив алкалоид стимулира кръвосъсирването. Освен това белият равнец е богат на вещества, които действат дезинфектантно и противовъзпалително. Именно поради тези качества белият равнец е бил наричан войнишка трева в онези времена, когато медицината все още не е била толкова развита и раните са се лекували с народни методи“, коментира руската билкарка Людмила Волкова.

Билката, която сваля захарта и холестерола, расте във всяка градина

“Разбира се, лечебните сили на белия равнец не се ограничават само до лечение на рани. Настойките от цветовете и листата на тази билка се използват широко при различни възпалителни заболявания, като артрит, ревматизъм и др. Белият равнец помага и за подобряване на храносмилането, като стимулира секрецията на стомашен сок и жлъчка. В допълнение, инфузията се използва при метеоризъм, запек и други храносмилателни проблеми. А богатото съдържание на витамини и минерали в белия равнец укрепва имунната система и има положителен ефект върху нервната система”, казва експертът.

Белият равнец също намира приложение в козметологията. Използва се предимно за намаляване на активността на мастните жлези. Хората с мазна кожа могат да използват маска, приготвена по тази рецепта: Залейте 3 супени лъжици съцветия с чаша вряща вода. Оставете да вари 3 минути и добавете супена лъжица нишесте и мляко на прах. След 20 минути маската е готова. Нанесете върху кожата и оставете за 15 минути. След това изплакнете с топла вода.

Чай и вани с бял равнец при следните проблеми: пролапс на матката; прояви на менопаузата; менструални нередности; кървене след раждане, което е усложнено от ерозия или фиброма.

"Струва си да запомните, че не се препоръчва да приемате такива лекарства постоянно, тъй като те могат да доведат до негативни последици - забавяне на менструалния цикъл. За да приготвите лечебна вана, трябва да приготвите 25 гр суха билка и да я варите четвърт час в 500 ml вода. След това се препоръчва течността да се прецеди и да се добави към ваната. Такива процедури ще бъдат полезни и при кожни заболявания - екзема, краста, люспест лишей. За лечебен чай трябва да добавите 1 препълнена чаена лъжичка суха билка към 250 мл вряща вода. След това трябва да оставите напитката да се вари няколко минути”, казва специалистът.

Билката, която успокоява нервите, помага на сърцето и зарежда с енергия

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес