Знаете ли колко КПП има за Турция?

19163
Знаете ли колко КПП има за Турция?
Снимка: БГНЕС

Турция е сред страните, които посещаваме не само по време на празниците, на екскурзия и почивка, но и просто за пазар, тъй като обикновено ниската стойност на лирата и ниските цени по пазарите правят дестинацията апетитна и удачна. Уикендът е изключително натоварен и чакането по границата на КПП за Турция може да отнеме цял ден, както споделят тръгнали на пазар този август наши сънародници, които са прекарали повече от 12 часа на границата. Ето защо е по-удачно, ако планирате пазаруване в южната ни съседка, да изберете делничен ден, който не е пазарен за близките градове. И все пак се пригответе за дълго чакане. Защо се случва така?  Колко КПП има за Турция и достатъчни ли са те, за да поемат трафика и да не се получават тапи, отнемащи целия ден на желаещите да пазаруват или почиват в съседната страна?

Колко КПП има за Турция?

Причината за натовареността в определени месеци и сезони е не само лятната почивка, екскурзиите и ниската лира, привличаща българите на пазар в Турция, но и гастарбайтерите. Съвкупността от всички тези фактори прави пътуването до Турция не особено приятно преживяване, свързано с много чакане, загубен ден и умъртвени нервни клетки. На колко КПП може да си причиним това?

1.       ГКПП Малко Търново – Дерекьой

ГККП Малко Търново се намира в състава на Гранично полицейско управление Малко Търново. Граничният контролно-пропускателен пункт Малко Търново – Дерекьой обикновено изисква от вас търпение, много свободно време и усет да уцелите кога е удачно да преминавате. Опашките са дълги, понякога се налага да прекарате деня си там. Ето защо бъдете внимателни, когато планирате пътуване, и изберете дати и дни, в които се очаква по-малка натовареност. Въпреки че този ГКПП не е предназначен за товари и камиони, а обслужва предимно туристическия трафик – леки автомобили и автобуси, чакането може изцяло да изяде времето ви, както се оплакваха наши сънародници, потеглили просто на пазар това лято.

2.       ГКПП Лесово – Хамзабейли

Този гранично-пропускателен пункт функционира от 2005 година и свързва Елхово, област Ямбол с турския град Лалапаша. През него се насочва товарният трафик към и от южната ни съседка. Така този пункт облекчава натовареността на основната сухопътна връзка между двете държави ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле, макар от тапите по границите, които се формират лятото, да съдим, че това далеч не е достатъчно решение, което да позволи бързо и лесно преминаване през границата.

3.       ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле

Граничният контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево – Капъкуле е в района на село Капитан Андреево. Ако сте се насочили към него, въоръжете се с търпение. Ще ви е нужно. Този пункт е сред най-натоварените не просто в България или Европа, а в света. Това прави преминаването бавно, изнервящо, свързано с много чакане. Причината за натовареността тук обаче не са туристите или хората, тръгнали на пазар, а фактът, че през този пункт преминава търговията между Турция, Иран и Сирия, от една страна, и страните от Европейския съюз, от друга страна. Ключовото му разположение – на главния шосеен път и железопътната линия от Западна Европа през Истанбул за Азия – е сред причините това да е един от най-натоварените пунктове в световен мащаб и чакането тук да е меко казано дълго.

Функциониращите КПП за Турция у нас към момента са 3, като настоятелно се говори и обсъжда за откриването на още 3 КПП за Турция, които да помогнат да се облекчи трафикът. Сред тях особено активно се обсъжда между двете държави разширяването на ГКПП Малко Търново с цел обслужване на ТИР трафик и откриване на нов граничен туристически пункт до Резово, община Царево, който да поеме туристите и да облекчи натоварването на ГКПП Малко Търново. Работата по този проект и по откриването на още 2 КПП за Турция предстои.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com