Знаете ли колко тежи монетата от 1 лев?

19117
Знаете ли колко тежи монетата от 1 лев?
Снимка: iStock/Guliver

Човечеството извървява дълъг път от времето на размяната на стоки и услуги – бартера, през първите пари, представляващи сплитъци от злато, сребро, калай и желязо, чиято поява датира от около 3000 г. пр.Хр. и е свързана с Месопотамия, през първите банкноти, отпечатани в Древен Китай до съвременните средства за разплащане включително дигиталните портфейли и цифровите валути.

Естествено теглото на средствата за разплащане намалява през вековете – от тежките късове метал до дигиталните пари, които реално не заемат нито място в портфейла ви, нито имат тегло. А колко ли тежи монетата от 1 лев, която масово използваме днес? Със сигурност е много по-лека от първите изсечени монети.

Дълга и интересна е историята на парите, като се наблюдава преминаване от монети към книжни пари, поради което вероятно фактът, че родната банкнотата от 1 лев е заменена този век от монета ни изненадва. Какво налага замяната на книжни пари с монети у нас, по-удобно средство за разплащане ли са, колко тежи монетата от 1 лев, от чието тегло често се оплакваме особено ако имаме в портмонето си количество, и каква е историята на българския лев ще ви разкажем сега.

История на българския лев

През първите години след Освобождението на България у нас са в обращение главно сребърни монети, за жалост обезценени. Използват се и множество чужди валути като ирански и индийски екзотични монети,  които отдавна не са в обращение дори в държавите, които са ги емитирали. Това налага появата на  българския лев, чието име произхожда от левъ – остаряла форма на думата „лъв“, като лъвът от древни времена до днес е символ на страната ни.

Кои български монети са инвестиционно злато?

Изображението на лъва присъства не само върху български монети и банкноти, но и върху паметници на културата, знамена и дори на царския печат – като символ на смелостта и непобедимостта на българските воини, като ярко  доказателство за начина, по който воюват – „като лъвове“.

Единият лев обаче не е първата родна банкнота, каквото мнение битува и както масово се предполага. Двадесетолевка със сериен номер №000001 е първата родна банкнота, емитирана от БНБ през първата година, през която БНБ започва да емитира банкноти – 1885-та. Оригиналът на тази банкнота се съхранява в Историческия музей в Габрово. Сред най-старите банкноти и първите у нас са и тези с номинал 50 лв.

Повод за гордост е малко популярният факт, че българският лев през 2013 година е определен от Комисията по естетика на Международната финансова банка в Швейцария за една от петте най-красиви валути в света, като критериите, спрямо които са сравнявани валутите, са историческа значимост, личностите, чиито ликове са на банкнотите, визията и естетиката.

Банкноти с номинал 1 лев

Първата банкнота с номинал 1 лев е емитирана през 1916 година. Размерът ѝ е 95х60 милиметра, водният знак е ромбове, а на лицето е текстът ЕДИНЪ ЛЕВЪ.  Тази първа банкнота от 1 лев е в обращение до 5 май 1924 година.

От 1921 година е в обращение друга банкнота с номинал 1 лев, емитирана през 1920 година, върху която са изобразени скулптура на седнала жена, гербът на България и сградата на БНБ. Отпечатана е в Англия и е в обращение до края на май 1925 година.

От 1952 година 1 български лев с изображения на сърп и чук и на държавния герб, отпечатан в СССР, навлиза в обращение. Банкнотата се използва до края на март 1962 година. Най-вероятно това е банкнотата от 1 лев, която и вие помните от детството си или от младежките години. След нея от началото на 1962 година е в обращение банкнота от 1 лев с изображение на паметника на връх Шипка, също отпечатана в СССР, която банкнота със сигурност ви е позната като визия, а и най-вероятно сте имали в портмонето си, защото е в обращение чак до края на октомври 1996 година.

Каква е общата стойност на възпоменателните монети у нас?

Последната банкнота от 1 лев, преди да бъде заменено едното книжно левче с монета, е отпечатаната през 1999 година банкнота с червен цвят и размер 112 × 60 милиметра, която има на лицето си Свети Иван Рилски, а на гърба – Рилския манастир. Тази банкнота е извадена от обръщение в самия край на 2015 година и е заменена с монета. Дали обаче това е удобно за гражданите, като се има предвид колко тежи монетата от 1 лев и колко трудно се открива в чантата?

Колко тежи монетата от 1 лев?

Монетата от 1 лев, която заменя излезналата от обращение банкнота, е с размер 24,5 милиметра, тегло от 7 грама, външен пръстен от мед-цинк-никел и вътрешен кръг от цинк-никел. На лицето на монетата са изсечени номинал, година и пресечени линии, а на гърба е ликът на Св. Иван Рилски, както и надписите БЪЛГАРИЯ и СВ. ИВАН РИЛСКИ. Първата монета от 1 лев е произведена и емитирана през 2002 година, като художественият проект е на Петър Стойков.

И макар да изглежда с ниско тегло от едва 7 грама, то няколко такива монети в портмонето могат да доведат до скъсването му. Какво налага обаче замяната на книжния лев с монета не можем да гадаем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com