Знаете ли къде се намира връх Дупевица?

4355
Знаете ли къде се намира връх Дупевица?
Снимка: iStock/Guliver

Лятото е в разгара си и дори мисълта за удивителни гледки, горска прохлада и снимки, които да показвате с гордост на приятели, ви кара да мечтаете за кратка почивка пък била и тя в планината до града ви. Освен планината Витоша, известна с природен парк Витоша и с чудесните си условия за туризъм, зимни спортове и отдих, близо до столицата се извисява още една планина, която привлича столичани през почивните дни и през отпускарския сезон – Люлин. Връх Дупевица извисява каменните си гърди именно там и е първенецът на Люлин. Височината на връх Дупевица, намиращ се в източната част на Люлин, е 1256 метра. Близо до върха се намира любимата на туристите и планинарите, както и на фотографите, местност Добринова скала, от която се открива чудесна панорамна гледка към София, очароваща с необятността и чара си независимо от сезона.

Знаете ли какво е славянското име на Стара планина?

Връх Дупевица – достъпност - за кого е подходящ?

Върхът е привлекателно място за почивка и планински туризъм, като до него води и асфалтиран път. Пътят е бил построен заради намиращото се в Люлин старо военно поделение, което вече не функционира и само тъжните, самотни и полуразрушени  някогашни сгради привличат вниманието на туристите с леко зловещия си вид и с нотка носталгия. До 1997 година асфалтовият път не е бил достъпен за гражданите, тъй като е попадал в територията на поделението и преминаването по него било забранено.

След затваряне на поделението пътят става достъпен за всички и може да се изкачите по него с колата почти до върха. Имайте предвид обаче, че този асфалтов път не се поддържа след затваряне на поделението и с годините по-скоро е заприличал на черен път. Все пак наличието му и достъпността с кола правят връх Дупевица един от най-подходящите за начинаещи туристи и планинари, които не са подготвени за покоряване на върховете на планините, но искат да се насладят на това преживяване и на величествената красота, разкриваща се пред погледа им. Дори да решите да изкачите върха пеша, то няма да ви е трудно, макар да сте начинаещи. Маршрутът е лек и приятен, преминаващ през стар манастир и разкриващ от върха великолепна гледка – София като на длан, ъгъл от който никога не сте виждали столицата.

Има ли мечки на Витоша?

Връх Дупевица – първенецът на Люлин планина – къде се намира?

Както вече разбрахте, това е най-високият връх в планината Люлин, нейният първенец. Самата планина, а съответно и върхът, са разположени в околностите на столицата. Отправна точка за маршрута е местността Бонсови поляни и последните къщи на вилната зона на квартал Горна баня. Координатите на връх Дупевица са 42.652173, 23.171352. Добре е да ги знаете и да имате смартфон с GPS, ако сте решили да се насладите на разходката сами. Планината е не само дивно красива, но и диво опасна, както всяка планина, поради което се препоръчва изкачване по групи и наличие на помощник за определяне на местоположението. Движете се с повишено внимание и през студените месеци заради повишената опасност от подхлъзване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни
Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Бог извикал всички хора и на всеки човек връчил кръст, който той трябва да носи до последния си дъх. Посочил им пътя на живота и благословил да вървят...