Знаете ли на кой български владетел е любимата Пагане според легендата?

16204
Знаете ли на кой български владетел е любимата Пагане според легендата?
Снимка: Peter80 / CC BY-SA 3.0

Славните ни и героични владетели, макар да били смели в битките и неотстъпчиви в борбата за българщина, също имали своите слаби места – деца, любими жени. Легенда разказва за Пагане – жрица, надарена с омайваща красота, и любовта ѝ с един от българските владетели. Знаете ли кой е той? Преди да ви разкажем за любовта им и да разкрием името му, нека разберем повече за самата Пагане.

Коя е била Пагане?

Според преданията, достигнали до нас, Пагане е била жрица, която не само завладявала сърцата с неземната си красота, но и имала рядка и божествена дарба – тя предсказвала бъдещето и можела да говори с бога на прабългарите – Тангра. Легендата разказва, че именно Пагане предсказала на хан Кубрат бъдещето на синовете му, повикана от него преди смъртта му. Именно заради предсказанията и съветите на Пагане хан Кубрат разделя племето в 3 посоки на страната. Целта била при евентуално нападение от армията Хазария поне едното племе да има шанса да оцелее. Както и станало. Точни били предсказанията на жрицата, чудна била дарбата ѝ, щом владетели поверявали живота си и този на народа си и племената си в ръцете ѝ, вслушвайки се и изпълнявайки съветите ѝ. Пагане е считана и за личната жрица на хан Кубрат. Може би именно там, докато правила предсказанията си, тя се среща с един от синовете му и става негова любима.

Кой е бащата на хан Аспарух?

Кой е българският владетел, чиято любима е била Пагане?

Според легендата Пагане била любимата на средния син на хан Кубрат – хан Аспарух, основал Дунавска България през 681 година. Аспарух искал Пагане за жена, но тя не приела този брак, водена от притесненията си, че е от семейството на обикновен конник, а Аспарух вече е хан. Въпреки че традициите повелявали друг избор за негова жена, дама с друг произход, Аспарух не искал друга жена до себе си по пътя си. Воден от любовта си към Пагане, той иска разрешение от съвета на Боилите, които имали силата да позволят този брак. Получава отказ, който решава съдбата му и който завинаги го разделя от любимата му Пагане, а нея обрича на смърт.

Най-тежка не била обаче раздялата. Най-голяма болка му причинило именно намерението и решението на съвета на Боилите да жертват Пагане. За да прекъснат връзката на хан Аспарух с Пагане и завинаги да я премахнат от живота и мислите му, те решават да бъде пренесена в жертва на Бог Тангра, с когото вярвали, че Пагане може да общува. Тъй като не можел да не спази „повелите“ на Бог Тангра и повелите на съвета на Боилите, ханът пожелава един от боилите да вземе Пагане за жена, гаранция, че не я пренася в жертва напразно, а самият той – ханът – е омъжен за дъщерята на този съветник. Легендата разказва, че заедно с Пагане си отива и детето ѝ – дете и на Аспарух, което носела в  утробата си. Така тъжно и злощастно завършила историята на красивата жрица и споделената им любов с хан Аспарух, но той едва ли я е изтрил от сърцето си, а и провидението на стореното на Пагане зло си казало думата - жената, за която са принудили хан Аспарух да се ожени, и детето им, което носела, умират съвсем  скоро – като наказание за грешното решение на съветникът да раздели Пагане и Аспарух и да погуби красивата жрица и нероденото им дете с владетеля. Вероятно и Аспарух завинаги е оставил място в сърцето си само и единствено за Пагане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои билки помагат за ускоряване на метаболизма?

10 случая, когато е време да осъзнаете, че младостта си е тръгнала безвъзвратно

Как лесно да проверим дали парфюмът е оригинален?

Пречи ли бавния метаболизъм на отслабването или е просто мит?

Ако остане главата на кърлежа в кожата - какво да правим

Какви цветя е добре да отглеждаме у дома?

Кои симптоми говорят, че имаме бърз метаболизъм?

Как се пише: не знам или незнам?

Как да проверим гъбите дали са отровни?

Защо в къщата е по-студено, отколкото навън: 5 причини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com