Знаете ли при кой владетел България е на три морета?

140143
Знаете ли при кой владетел България е на три морета?

“България на три морета!”
Често ще чуете тази фраза, когато искаме да демонстрираме национална гордост. Но знаете ли при кой български владетел страната ни опира до три морета?

цар Симеон и цар Иван Асен II

Цар Симеон

Един от най-успешните владетели през Първа български държава е Симеон, който е изключително образован и начетен за времето си, мъдър дипломат и отличен пълководец.

През 894 г. Византия премества най-големия пазар на български стоки от Константинопол в Солун, което води до загуби за българските търговци. Освен това накърнена е честта на българския владетел, защото не се иска неговото съгласие. Симеон отговаря с война. Български войски навлизат в Тракия и побеждават византийската войска.Тържището отново е върнато в Константинопол, а Византия е задължена да плаща годишен данък на България. Разгневените византийци подстрекават маджарите да нападнат България, но Симеон не е подготвен. Влиза в съюз с печенегите и заедно разгромяват маджарите.  

През 913 г. Симеон достига с войските си до Константинопол и между двете държави се сключва споразумение за династичен брак между дъщерята на Симеон и малолетния византийски император Константин VII, а българският владетел получава титлата “цар на българите”.
Мечтата на царя е да властва над българи и ромеи от Константинопол. Мирните му опити са неуспешни. Решителната битка е на 20 август 917 г. при Ахелой, където Византия претърпява огромно поражение. Симеон завладява още много територии и България се простира на три морета: Черно, Егейско и Адриатическо.

Вярно ли е ,че Боян Мага е бил син на цар Симеон?

България се превръща в първа сила в Югоизточна Европа, а столицата Преслав е голям културен и книжовен център. Управлението на цар Симеон остава в историята като “Златен век на българската култура”.  

Цар Иван Асен II

След смъртта на цар Калоян, България изпада в криза. На престола идва племенникът му Борил, за когото се предполага, че отравя Калоян и се жени за вдовицата му.
Законните наследници са синовете на цар Асен, Иван Асен и Александър, които намират спасение при русите и куманите.
След 10-годишно изгнание, цар Иван Асен  II се завръща на престола в Търново, посрещан възторжено от народа. Поставя началото на един от най-успешните периоди в българската история.
Чрез умела дипломация и успешни династични бракове, Иван Асен II превръща България в могъща страна. През 1221 г. се жени за дъщерята на унгарския крал и получава Белградска и Браничевска област.
След това се насочва към Епирската държава на Теодор Комнин. За да си осигури мир Комнин сключва съюз с Иван Асен II чрез брака на брат му с дъщерята на Иван Асен II - Мария. През 1228 г. Иван Асен II е поканен за опекун на малолетния император Балдуин II. Затова епирският владетел Теодор Комнин започва война срещу българите като съюзници на латинците. 

Коя е столицата на България при цар Симеон?

Решаващата битка става на 9 март 1230 г. при крепостта Клокотница. Епирските войски са напълно разгромени. След тази победа българският владетел превзема Тракия, Македония, Влахия и Албания. България отново има излаз на три морета - Черно, Бяло и Адриатическо.
Иван Асен II  налага влиянието си и над Сърбия чрез брака на една от дъщерите си със сръбския княз. След победата над Клокотница се нарича “Цар на българи и гърци”.

През неговото управление България е в истински икономически подем. Секат се златни, сребърни и медни монети, развива се търговията. Търново се превръща в икономически и културен център, наричан “Трети Рим”. 

За съжаление след смъртта на Иван Асен II  през 1241 г. България претърпява поредица от неуспешни управления и изпада в продължителна криза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Как да отслабнем след поредицата от празници?

Домашно пържено кюфте - лесна рецепта за чевръсти домакини

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com