Знаете ли защо Христо Ботев превзема кораба Радецки?

4750
Знаете ли защо Христо Ботев превзема кораба Радецки?
Снимка: БГНЕС

Превземането на „Радецки“, с което Ботев остава в историята, всъщност е акт, за авторството на идеята, за който претендират десетки хора. Захари Стоянов пише, че най-малко 25-30 души са пледирали, че са създатели на идеята да се плени един от австрийските параходи и така да преминат през Дунав българи. Счита се, че най-вероятен автор на този план е Димитър Икономов, тъй като само за него има автентични документи, достигнали до нас, и че именно той предлага по време на Старозагорското въстание преминаването на български четници чрез превземане на параход. Всъщност се оказва, че независимо кой първи е предложил плана „Радецки“ в България, идеята не е българска, а е заимствана от практиката на освободителните движения в Европа.

Знаете ли на кой връх е убит Христо Ботев?

Защо Христо Ботев превзема „Радецки“?

Самият Ботев е знаел и за българската следа, свързана със завладяване на кораби. През 1841 г. Ангел войвода завладява параход в Мраморно море. Макар да не е категорично ясен, а само предполагаем онзи, който първи сред българите е споделил и припомнил чуждата практика и идея и да не се знае със сигурност кой е зародил искрата сред останалите да изпълнят тази идея, е ясно защо Ботев превзема Радецки.  Целта на българския революционер за завладяването на парахода била прехвърлянето на четници. Планът не минава гладко и безпроблемно. Липсва например маскировка на градинари и сандъците, пълни с оръжие вместо с мотики, но това не спира устрема на тръгналите на саможертва в името на свободата и независимостта на България.

Кога умира Христо Ботев? Всеки българин трябва да знае и помни това!

Защо Христо Ботев превзема точно „Радецки“, а не друг параход?

Параходът, който превземат, не е избран случайно. Авторите сочат името като ключов фактор за избора. Радецки е име на славянски генерал – факт, в който българите виждат добро предзнаменование. Именно така те избират парахода „Радецки“ сред няколко други възможни, за да извършат славното си дело и своя поход на безсмъртието, безстрашието, поход за свобода и независимост, поход на саможертвата.

Въстаниците приближават устието на р.Огоста с кораба на 29 май. По записките на Захари Стоянов щурмът им бил толкова силен, решителен и смел, че на капитана на кораба Дагоберг Енглендер не останало друго освен да предостави „Радецки“ на Ботев. Нещо повече – историческите извори сочат категоричния отказ на капитана на молбата на Осман паша да натовари 1000 турски войници и да ги закара до Козлодуй, за да преследват четниците, превзели „Радецки“ и стъпили на българска земя, целувайки я и с готовност да пролеят кръвта си за свободата ѝ. Развятото знаме на Козлодуйския бряг, на който са слезнали четниците, пламът в очите им, готовността за смърт за свобода, бушуваща в гърдите им, със сигурност заличава споровете около това чия е идеята за превземане на кораб и по-скоро кой я е откраднал от практиките в Европа и споделил плана за първи път у нас.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com