Успехите на общините в България са свързани с членството ни в ЕС, каза председателят на НСОРБ

959
Успехите на общините в България са свързани с членството ни в ЕС, каза председателят на НСОРБ
Снимка: НСОРБ

Доброто представяне на европредседателството, както и това, че общините продължават да са най-големия, отговорен и мотивиран бенефициент що се отнася до европроектите, бяха изрично посочени като сериозни успехи на Националното сдружение на общините (НСОРБ) от председателя на Управителния съвет на сдружението и кмет на Велико Търново Даниел Панов.

НСОРБ "впрегна" целия си капацитет както за провеждането на авторитетни международни форуми, така и за осигуряване на ресурс, с който всички ние реализирахме уникални и незабравими за хората местни инициативи, каза Панов във връзка с европредседателството.

Дончев: От 1 ноември всички администрации ще трябва да си говорят само електронно

До 1 ноември тази година всички административни структури в България ще бъдат задължени да общуват само електронно. Това обеща вицепрем...

Друг успех в работата на НСОРБ е резултатно партньорство между местната и централната власт. За пример Даниел Панов посочи стопанисването на язовирите и започналата категоризацията, както и възможност да бъдат прехвърлени на държавата тези от тях, които общините не могат да поддържат.

Сред нерешените проблеми, по които ще се търси съдействието на държавата приоритетно е състоянието и поддръжката на общинските пътища. Ние искаме финансова подкрепа от държавата, за да осигурим същата по качество общинска пътна инфраструктура, каквато е републиканската. Ако разполагаме със стабилен и устойчив приход, всеки общински съвет, всеки кмет ще бъде отговорен да гради нови или изцяло рехабилитирани пътни трасета, заяви председателят на УС на Сдружението.

Даниел Панов приветства проекта на МРРБ за развитие на децентрализацията в България. Той обяви началото на общинска дискусия за развитието на местното самоуправление в България през следващите 10 години. Целта е да бъде изготвен визионерски документ за обхвата на правомощията на местната власт, по който в новия мандат местните власти да търсят съгласие с централната власт.

Проблемите на българските общини са основен ангажимент на законодателната институция, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в приветствието си към участниците в XIII-та годишна среща на местните власти. Тя каза, че парламентът ще подкрепи всяка добра идея на общините, която бюджетът позволява да се реализира. Председателят на парламента съобщи, че се обсъжда механизъм за увеличаване през следващата година на капиталовата субсидия за малките общини, които имат по-малък данъчен капацитет. Цвета Караянчева подчерта, че с взаимната си подкрепа парламентът и общините трябва да дадат ясен сигнал към гражданите, че основните цели на законодателната и местната власт ще бъдат постигнати - да бъдат гарантирани сигурността, просперитетът и благополучието на хората.

Технологичните паркове - добър пример за икономическо развитие на общините

Икономическото развитие, демографските проблеми и качеството на образованието – това бяха основните теми, които местната власт в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com