Забравен ли е вече "престъпният прякор" на Добрич - Бермудския триъгълник?

14164
Забравен ли е вече "престъпният прякор" на Добрич - Бермудския триъгълник?
Снимка: iStock/Guliver

Хората в Добрич сякаш вече забравиха страшното прозвище на града от 1998 година – Бермудския триъгълник, дадено заради безследно изчезнали млади добруджанци.

От април, 1998 година не се знае нищо за 23-годишната съпруга на митничар Силвия от каварненското село Българево. Няколко месеца след нейното изчезване полицията задържа Тихомир Ташев от същото село при вземане на откуп от съпругата на похитен варненски бизнесмен. По-късно беше задържан и съучастникът му Красимир Стефанов, пак от Българево. Установи се, че Красимир е убил и изгорил тялото на предприемача. В хода на следствието стана ясно, че двамата са искали откуп от 30 000 лева от съпруга на Силвия. Красимир се обеси в следствения арест, а Тихомир поддържаше пред съда версията само за подкупа, тъй като разбрали за изчезването на митничарската съпруга.

Подлезите на Варна - местата, които носят сериозен риск от престъпление

Последните събития в страната, свързани със жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова от Русе, със сигурност ни карат все п...

На 6 януари, 1998 г. набързо и без документи излиза от дома си 24-годишната студентка "Международен туризъм" Наталия Влахова. От този ден няма следа от момичето.

Четири месеца по-късно по аналогичен начин изчезва 28-годишната Румяна Димитрова. Близките на двете млади жени имат съмнения кои са похитителите, но следите се губят.

Своите съмнения години наред повтаряше и майката на изчезналата през 1995 година Мариана Илиева – че дъщеря ѝ е убита от съпруга си. 12 години след убийството е задържан съпругът ѝ Тошко Илиев, а останки от трупа на Мариана бяха открити в гориста местност край добруджанското село Одърци.

В запустял кладенец в добруджанско село криминалисти откриха костите на 25-годишния Иван Иванов, син на бизнесмен от Добрич, похитен 5 години преди това пред дома си.

Все още нищо не се знае за моряка Неделчо Стоянов, за главния готвач на "Хепи" Димитър Георгиев, за таксиметровия шофьор Петър Петров.

Местата в Бургас, на които не трябва да замръквате

Едно смразяващото събитие от последните дни потресе цяла България и ни накара да се замислим за сигурността си. Жестокото убийство на ж...

Преди десетина години млада жена беше нападната в градската градина, докато разхожда детето си, завлечена в близките храсти и е направен опит да бъде изнасилена. Случайни минувачи тогава предотвратили престъплението.

Но не такъв късмет имаше 18-годишната Виктория от Добрич. Момичето е похитено и малтретирано от 32-годишен наркопласьор. 20 дни след обявяването на Виктория за общодържавно издирване полицаи я откриха в изключително тежко състояние в жилището на похитителя ѝ. Стана ясно, че двамата са се познавали и близките на издирваната са изказвали съмненията си пред униформените.

Дали Добрич е безопасен град, или човек лесно може да бъде нападнат в него? Говорителят на полицията Стоян Стоянов заяви, че не се води статистика, посочваща критичните зони в града, с по-голяма концентрация на престъпления. За реда в градската градина се грижи частна фирма и при сигнал на охранителите полицаите се намесват. В района има пеши патрул, а понякога се пуска и куче, каза още Стоянов.

По информация на Actualno.com обаче не са редки случаите на издърпани чанти от ръцете на жени, силово късане на златни накити, отнемане на мобилни телефони от деца. И за да попадне някой в такава ситуация, дори не трябва да е в градската градина. Може да му се случи и както си върви по улицата или детето му играе в двор на детската градина, граничеща със Северния парк.

По темата с безопасността на жителите и гостите на Добрич, Actualno.com се обърна към общината със следните въпроси:

Пет района в Плевен са опасни за самотен джогинг като фаталния за Виктория Маринова

Подобно на русенската журналистка Виктория Маринова, която бе убита зверски, докато спортува край Дунав, всеки ден десетки плевенчани п...

1. Има ли неосветени участъци в Добрич, където не е препоръчително да се ходи в тъмната част от денонощието?

2. Какви мерки са взети за сигурността на посетителите на градската градина и парка около паметника на хан Аспарух – физическа охрана, видеонаблюдение. Коя фирма охранява и какви средства заделя общината за тази цел?

3. Предвижда ли се покриване на нови периметри – например Северен парк?

Публикуваме отговора от общинската администрация без редакторска намеса:

"Община Добрич заделя значителен финансов ресурс за поддръжка и ремонт на уличното осветление в града. През последните години са инвестирани средства и е довършен проекта за осветление в Градски парк "Свети Георги", изградено е ново улично осветление по улица "6-ти септември", която осигурява важни транспортни връзки в индустриалната част. Осветени са спортните площадки, кварталите. Община Добрич има утвърдена система за подаване на сигнали, свързани с аварии в системата за уличното осветление. На сигналите се реагира веднага и фирмата, ангажирана с поддръжката на уличното осветление ремонтира повредите.

Правят оценка на опасните места във Велико Търново след убийството на Вероника

Комисия ще прави оценка на опасните места във Велико Търново след убийството на 23-годишната студентка Вероника Здравкова край жп гарат...

Община Добрич има сключен договор за охрана на общински обекти, сред които Градски парк "Свети Георги" и района около паметника на Хан Аспарух. За тези обекти са ангажирани 14 охранители, които работят на сменен режим и се грижат за доброто състояние на парка и паметника. Общата стойност на договора с избраната фирма след проведена поръчка за охрана на общинските обекти е 406 234,40 лв. без ДДС".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com